Skab et stærkt fagligt netværk

Netværk

Networking er ikke kun for ekstroverte personer. Introverte personer er også gode til at netværke, men det kræver, at man kender sin type, når man netværker.

Der findes ikke en rigtig eller forkert netværkstype – men du bør vide, om du er introvert eller ekstrovert.

Netværksekspert Susie Lynge fra Netværks Akademiet hjælper virksomheder med samarbejde, relationssalg og aktiv networking. »De introverte typer skal skrue en smule op for sig selv og bevidst tænke på at udvide deres netværk og være opsøgende. De ekstroverte skal lytte mere til deres omgivelser, skrue lidt ned for tempoet og pleje og udvikle deres nuværende relationer mere,« siger Susie Lynge

Netværksguide for introverte netværkere

 • Det koster energi at netværke - som introvert har du naturlig præference for det trygge og kendte, så vær indstillet på, at det kræver energi af dig at netværke med nye mennesker.

 • Vær dig selv, så er du bedst. Hvis du er rolig, lyttende og afdæmpet af natur, så må andre gerne mærke det, for det er nogle af dine styrker.
 • Begynd med at erkende, at du bevæger dig uden for din komfortzone. Skab en positiv indre dialog, hvor du holder fast i de episoder, hvor du pludselig er endt i en spændende snak med en, som du ikke kendte.
 • Vær på forkant - øv dig hjemmefra, så du har nogle få, enkle og åbne spørgsmål, som du føler dig tryg ved.
 • Spis elefanten i små bidder - det gælder om at få nogle succesoplevelser. Det er vigtigere, at du får talt med én eller to, end at du forsøger at nå at tale med ti forskellige til samme arrangement.

Hvilken netværkstype er du?

Mange tror, at ekstroverte typer er bedre netværkere, fordi de let kommer i kontakt med folk, de ikke kender, er hurtige til at tage initiativ og kender mange. Men de introverte typer har også deres forcer. De er gode til at observere situationer, og de tænker, før de taler. De er rolige og lyttende – og de er typisk længere om at tage initiativ. De skal tage tilløb til at være i sammenhænge, hvor de ikke kender folk – og de har færre og dybere relationer end de ekstroverte.

»Som studerende må du gå på opdagelse i dig selv for at finde ud af, hvilken type du er. Hvad synes du er nemt? Hvad synes du er svært? Du skal øve dig i at kigge på dig selv som netværkstype. Som stude rende har du ikke været udsat for alverdens personlighedsværktøjer, så du skal være nysgerrig på dig selv og turde arbejde med det, der udfordrer dig,« siger Susie Lynge.

Arbejd med dit netværk

Der er ingen grund til, at du som introvert bilder dig ind, at du skal undgå konferencer, droppe networking og bare se passivt til. Du skal tværtimod bevidst vælge netværksarbejdet til, så du selv er i kontrol med situationen og kan arbejde med dit netværk i dit eget tempo.

Opskriften til de introverte typer

• Sæt overskuelige mål, så du ved, hvad du har brug for, og hvordan netværket kan hjælpe.

• Forbered dig på både en lille elevatortale og på gode, åbne spørgsmål.

• Del ud af din viden og erfaringer, tanker og idéer – også før du bliver spurgt.

• Skru op for modet og giv den fuld gas – på din egen måde.

Netværk i 1:1-situationer

»Introverte er ofte rolige og eftertænksomme, og de er fantastiske netværkere i 1:1-situationer. De skal bruge deres styrker positivt og være opmærksomme på, hvor de er udfordrede, så de kan skrue op og ned. Man skal være den bedste udgave af sig selv – man skal ikke være en anden,« siger Susie Lynge.

Netværksguide for ekstroverte netværkere

 • Skru ned for tempoet - begejstringen må ikke løbe af med dig. Husk at stille spørgsmål og lad andre komme til orde.

 • Vær nærværende - lyt til andre og giv plads til de andre typers viden og perspektiv.
 • Brug andres perspektiv i din egen opgaveløsning - led efter, hvad du kan bruge i andres perspektiver. Det kan løfte din egen måde at løse opgaver på.
 • Vær på forkant - hav interessante spørgsmål parat, så du kvalificerer din networking.
 • Sørg for færre og dybere kontakter - du skal pleje dit netværk. Det handler ikke om at kende så mange som muligt, men om at kende de rigtige mennesker.
 • Dosér din energi - du skal ikke melde dig til for mange tværfaglige erfargrupper, konferencer og arbejdsgrupper. Du skal passe på din energu, så du ikke brænder ud netværksmæssigt.

Du skal ikke bestige Mount Everest

Susie Lynge peger på, at det som studerende handler om at være proaktiv og hele tiden at opbygge sit netværk. »Du skal selv se efter muligheder, have fokus på netværk og handle på det. Det handler ikke om at bestige Mount Everest, men om at sætte sig små mål og få gjort noget ved det. Så nej, det regner ikke med netværksguld. Kun hvis du selv tager initiativ,« siger hun.

Det er altså ingen undskyldning at sige, at man kun er 22 år. Det er ikke sværere at være modig i en ung alder – det kræver noget af alle at udvide sin komfortzone.

Slå automatpiloten fra

Som netværker ligger guldet især begravet i forskelligheden. Derfor skal man gå på jagt efter folk i sit netværk, der ikke ligner en selv.

»Man skal være nysgerrig efter, hvordan andre tænker – og gå på opdagelse i det, der ikke er automatpilot for en selv. Det er dér ny viden, nye kontakter eller nye muligheder ligger begravet. Lav opgaver med en, der ikke ligner dig selv, måske den, der irriterer dig allermest. Er du til de store linjer, så find en, der er detaljeorienteret,« siger Susie Lynge og henviser til, at de mest innovative ledere netop leder efter mennesker, der tænker anderledes end dem selv og opbygger bevidst et meget bredt netværk.

06/09 2018

Mange maskinmestre søger stillinger med lederskab og ansvar i løbet af karrieren.

Herunder kan du læse om, hvordan eksempelvis videreuddannelse, bedre jobsøgning og et skarpt CV kan styrke dit arbejdsliv.

 • Få styr på din elevatortale

  Det er vigtigt at øve elevatortalen, så du afslappet og præcist kan forklare dine kompetencer,

  ...

  Få styr på din elevatortale

  Det er vigtigt at øve elevatortalen, så du afslappet og præcist kan… Læs artiklen
 • Faglige netværk deler viden

  Maskinmestrenes Forening danner ramme om en række forskellige faglige netværk, hvor du som

  ...

  Faglige netværk deler viden

  Maskinmestrenes Forening danner ramme om en række forskellige faglige netværk, hvor du… Læs artiklen
 • Skab et stærkt fagligt netværk

  Networking er ikke kun for ekstroverte personer. Introverte personer er også gode til at

  ...

  Skab et stærkt fagligt netværk

  Networking er ikke kun for ekstroverte personer. Introverte personer er også gode… Læs artiklen
 • Få et forspring med LinkedIn

  Selvom LinkedIn stadig er et erhvervsrettet medie, begynder adfærden at ændre sig. De nye

  ...

  Få et forspring med LinkedIn

  Selvom LinkedIn stadig er et erhvervsrettet medie, begynder adfærden at ændre sig.… Læs artiklen
 • Nyt Asset Management-netværk

  Efter introduktionen af ISO 55001 er Asset Management for alvor ved at blive en del af flere

  ...

  Nyt Asset Management-netværk

  Maskinmestrenes Forening har oprettet et nyt netværk for maskinmestre, der arbejder med… Læs artiklen
Se flere artikler