Man skal ikke gøre tingene halvt

På job

I sit første job efter maskinmesteruddannelsen er Nicki Børgesen blevet projektleder og strategisk energiansvarlig i DR og arbejder med optimering af lys, ventilation, varme og køl.

Nicki Børgesen havde kun lige fået overrakt eksamensbeviset på Maskinmesterskolen København, da han så en stillingsannonce, som efterlyste en ”erfaren projektleder”, der skulle stå for energioptimerende projekter i DR, herunder DR Byen i Ørestaden. »Jeg kunne næsten ikke være i mig selv, da jeg så stillingsopslaget. Det var lige det job, som jeg havde i tankerne, da jeg læste maskinmester og havde Technical Facility Management som valgfag. Jeg blev nødt til at søge jobbet og heldigvis lykkedes det,« siger Nicki Børgesen, som blev uddannet fra Maskinmesterskolen København i januar 2017 og startede i DR i marts samme år som projektleder.

Nicki Børgesen er oprindelig uddannet elektriker og arbejdede som svend et par år.

»Efterhånden kunne jeg mærke, at der begyndte at mangle udfordringer. Derfor søgte jeg over i sikringsbranchen og arbejdede nogle år. Men der skete det samme. Jeg begyndte at kede mig lidt. Der var behov for nye udfordringer - igen. Jeg var klar til at komme tilbage på skolebænken og blive klogere. Jeg havde haft en kollega, som mente, at jeg skulle læse maskinmester, og nu skulle det være,« fortæller Nicki Børgesen.

Han blev enig med sin kone om, at familien godt kunne klare sig, selv om han kom på SU.

»Jeg var meget motiveret – både fagligt, men også fordi vi selvfølgelig måtte lægge økonomien lidt om, mens jeg læste. Så jeg skulle igennem på normeret tid,« siger han.

Bachelorprojekt hos Novo Nordisk

Nicki Børgesen har brugt en hel del mere end 37 timer om ugen på uddannelsen. »Jeg holdt fri med familien om lørdagen, men læste også søndag. Jeg har altid været meget målrettet. Målet under uddannelsen var altid de tocifrede karakterer. Jeg har ikke lyst til at gøre tingene halvt. Da vi nåede til sidste semester, begyndte jeg at søge job bare for at forberede mig på jobsøgningsprocessen, men det gik hverken værre eller bedre, end at jeg fik tilbudt et job i den første virksomhed, jeg søgte et par måneder, før jeg var færdig med uddannelsen. Men de gav mig lov til at bruge den nødvendige tid på mit bachelorprojekt,« fortæller Nicki Børgesen.

Sammen med en studiekammerat lavede han bachelorprojekt hos Novo Nordisk om genanvendelse af meget fint behandlet såkaldt VFI-vand, som efter brug blev skyllet ud i kloakken.

»Der måtte kunne gøres noget, så man genudnyttede vandet, som der var brugt mange ressourcer på at behandle. Vi fik lavet en god case, hvor man kunne genanvende vandet i køletårne og dermed spare energi og slippe for at bruge kemikalier. Udfordringen hos Novo Nordisk er, at de ikke bare kan lave om på deres processer, fordi de er underlagt nogle meget strenge myndighedsgodkendelser, og derfor kan man ikke etablere nye løsninger, hvis det kan få konsekvenser for deres godkendelser. Derfor blev vores løsning desværre ikke implementeret, men det var virkelig en øjenåbner, at der kunne høstes så store gevinster, og det gav mig bare endnu mere blod på tanden til at arbejde med energioptimeringer. På den måde er det en fantastisk uddannelse, som har klædt mig virkelig godt på til det job, jeg har hos DR i dag,« siger Nicki Børgesen.

Mange interessenter

Stort set samtidig med at han stod færdiguddannet som maskinmester, dukkede stillingsopslaget i DR op.

»Jeg kunne ikke påstå, at jeg var erfaren projektleder, når det gjaldt energioptimering, men jeg kom med stor erfaring som elektriker, som formand på byggepladser, flere år i sikringsbranchen og min Facility Managementspecialisering på uddannelsen plus et vellykket bachelorprojekt hos Novo Nordisk. Men så har mit engagement nok også betydet noget,« siger Nicki Børgesen.

DR er Danmarks største medievirksomhed med cirka 3.300 medarbejdere, et budget på 3,2 milliarder og flere adresser rundt om i landet. Alene DR Byen har 132.000 etagemeter og en kompleks teknisk infrastruktur, som skal understøtte produktion af blandt andet tv, radio, web og koncerter. DR Byen er delt op i fire forskellige segmenter, som har hver sine arkitektoniske løsninger, der skal tages hensyn til, når man laver energioptimerende projekter. Og brugerne af DR Byen, både de faste medarbejdere og kunstnere udefra, skal have optimale faciliteter til rådighed.

Alt dette skal Nicki Børgesen og hans kollegaer i DR Ejendomme og Service tage hensyn til, når de optimerer den bygningsmæssige drift og energiforbruget i DR Byen og på de øvrige DR-adresser. »Det er nogle gange en linegang, når vi skal gennemføre nye løsninger. Der er flere interessenter at tage hensyn til. Vi har arkitekter, som er meget opmærksomme på, at det arkitektoniske og æstetiske udtryk ikke lider skade. Og vi har brugere og medarbejdere, som skal have et godt arbejdsmiljø og nogle gode og fleksible tekniske faciliteter til rådighed. Så jeg kan ikke bare diktere den løsning, som jeg ud fra et energimæssigt synspunkt synes er den optimale. Hvis jeg gør mit hjemmearbejde godt nok, og tallene viser en god business case, får jeg ofte grønt lys. Men der skal stadig laves nogle løsninger der efterfølgende kan driftes og som kræver et minimum af vedligehold,« siger Nicki Børgesen.

Mest komplekse bygning

DR Byen er ifølge Nicki Børgesen en af Danmarks mest komplekse bygninger, når det gælder energiforsyning og øvrige tekniske anlæg. Stort set alle de teknologier, som en maskinmester støder på i sin uddannelse, er repræsenteret et eller andet sted i DR Byen og ude på de øvrige DR-adresser rundt om i landet. »DR Byen skal kunne gå i ø-drift og køre helt uafhængigt af den eksterne elforsyning. Vi har derfor dieselgeneratorer og nødstrømsanlæg stående i alle fire segmenter klar til at overtage, hvis forsyningen svigter. DR har en sendeforpligtelse og skal også i en national undtagelsestilstand eller i anden stor forsyningsmæssig krise kunne køre videre,« siger Nicki Børgesen.

Hans eget job handler dog mest om forbrugssiden. »DR har et mål om at blive mere grønne energimæssigt, vi deltager derfor blandt andet i Energispringsamarbejdet med Københavns Kommune, som vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, så helt overordnet skal vi prøve at spare energi alle de steder, det giver mening. Da jeg startede i jobbet, fik jeg at vide, at de havde høstet mange af de ”lavt hængende frugter”, når det gælder energibesparelser. Men set med maskinmesterbriller er der stadig rigtig mange store besparelser at høste. Mange af de projekter, jeg sætter i gang, har besparelser på over 60 procent, og tilbagebetalingstider på to til tre år,« siger Nicki Børgesen.

Fremover skal brugeradfærden integreres endnu bedre med de tekniske installationer. De energiforbrugende anlæg skal i endnu højere grad automatiseres, så anlæg for eksempel kun komfortkøler og ventilerer, når der er behov, og udstyr automatisk slukkes, når ingen er til stede. »Jeg synes, det er spændende at have et job, hvor man både skal tage en ”tur i helikopteren”, når vi har behov for at se den store sammenhæng og de synergier, der kan udnyttes i vores energiforbrug, men at jeg også skal være meget konkret i de enkelte løsninger, hvor vi er helt nede i detaljerne. Det var én af grundene til, at jeg blev maskinmester. Jeg vil gerne være med, hvor beslutningerne bliver taget og være med til at præge de løsninger, som bliver valgt. Det var svært som elektriker, men er en mulighed man meget bedre får som maskinmester,« siger Nicki Børgesen.

06/09 2018

Mange maskinmestre søger stillinger med lederskab og ansvar i løbet af karrieren.

Herunder kan du læse om, hvordan eksempelvis videreuddannelse, bedre jobsøgning og et skarpt CV kan styrke dit arbejdsliv.

 • Automation er en evig læring

  Hans Mathiesen er Software Designer hos SVM Automatik – en automationsspecialist, der

  ...

  Automation er en evig læring

  Hans Mathiesen er Software Designer hos SVM Automatik – en automationsspecialist, der… Læs artiklen
 • Maskinmestre skal passe datacentre

  Data er alfa og omega i et digitaliseret samfund. Men data ligger på servere, som kræver både

  ...

  Maskinmestre skal passe datacentre

  Apples, Googles og Facebooks kommende datacentre i Danmark kræver maskinmestrenes gyldne overblik,… Læs artiklen
 • Arbejdsmiljørepræsentanters opsigelsesbeskyttelse

  En Højesteretsdom har sat spørgsmålstegn ved omfanget af den særlige

  ...

  Arbejdsmiljørepræsentanters opsigelsesbeskyttelse

  Den særlige afskedigelsesbeskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter har af mange været betragtet som en… Læs artiklen
 • Danvak udbyder commissioning-kursus

  Få opdateret dine færdigheder i forbindelse med kravspecifikationer, projektering,

  ...

  Danvak udbyder commissioning-kursus

  Kom på kursus og få en grundig gennemgang af hele commissioning-processen i… Læs artiklen
 • Vinden viste vej til succes

  Efter 12 år som sejlende maskinmester etablerede Mikkel Lund i 2007 sin egen virksomhed, Alpha

  ...

  Vinden viste vej til succes

  Efter 12 år som sejlende maskinmester etablerede Mikkel Lund i 2007 sin… Læs artiklen
 • Ta' springet og ta' jobbet

  Det er bedre at kaste sig ud i erhvervslivet og få erfaring end at vente på drømmejobbet som

  ...

  Ta' springet og ta' jobbet

  Det er bedre at kaste sig ud i erhvervslivet og få erfaring… Læs artiklen
 • Krav til fremtidens ledere

  Fremtidens ledere er rollemodeller, som kan skabe et godt team, kommunikere og sætte retning,

  ...

  Krav til fremtidens ledere

  Fremtidens ledere er rollemodeller, som kan skabe et godt team, kommunikere og… Læs artiklen
 • Få den nyeste viden med søfartspakken på SIMAC

  Har du ikke valgt søfartspakken under studiet, kan du holde dig up to date med ny viden i

  ...

  Få den nyeste viden med søfartspakken på SIMAC

  Har du ikke valgt søfartspakken under studiet, kan du holde dig up… Læs artiklen
 • Maskinmestre i mange roller hos BILA

  BILA er leverandør af automations- og robotløsninger og har maskinmestre ansat i mange

  ...

  Maskinmestre i mange roller hos BILA

  BILA er leverandør af automations- og robotløsninger og har maskinmestre ansat i… Læs artiklen
 • Specialet førte til en fast stilling hos Vestas

  Bjørn Christensen landede drømmejobbet hos Vestas med kombinationen af et godt speciale og

  ...

  Specialet førte til en fast stilling hos Vestas

  Bjørn Christensen landede drømmejobbet hos Vestas med kombinationen af et godt speciale… Læs artiklen
 • Around the clock, around the world

  Andreas Flotiin er flyttet til Norge for at arbejde i BW Gas AS som skibsinspektør. Det er en

  ...

  Around the clock, around the world

  Andreas Flotiin er flyttet til Norge for at arbejde i BW Gas… Læs artiklen
 • Man skal ikke gøre tingene halvt

  I sit første job efter maskinmesteruddannelsen er Nicki Børgesen blevet projektleder og

  ...

  Man skal ikke gøre tingene halvt

  I sit første job efter maskinmesteruddannelsen er Nicki Børgesen blevet projektleder og… Læs artiklen
 • Bliv leder i forsvaret

  Forsvaret har brug for maskinmestre og kvitterer

  ...

  Bliv leder i forsvaret

  Forsvaret har brug for maskinmestre og kvitterer med en international arbejdsplads og… Læs artiklen
 • Omdanner plastikaffald til ure og klinker

  Lasse Helledi blev uddannet fra Maskinmesterskolen København i 2018. Han genbruger plastik fra

  ...

  Omdanner plastikaffald til ure og klinker

  Lasse Helledi blev uddannet fra Maskinmesterskolen København i 2018. Han genbruger plastik… Læs artiklen
 • Præmieret bachelorprojekt gav dobbelt op på job

  To nyuddannede maskinmestre fik job hos BIOFOS som følge af deres  bachelorprojekt, der også

  ...

  Præmieret bachelorprojekt gav dobbelt op på job

  To nyuddannede maskinmestre fik job hos BIOFOS som følge af deres bachelorprojekt,… Læs artiklen
 • Projekt om arbejdsmiljø var årets bedste

  Årets bedste bachelorprojekt 2017 handler om det fysiske arbejdsmiljø i skibes maskinrum.

  ...

  Projekt om arbejdsmiljø var årets bedste

  Årets bedste bachelorprojekt 2017 handler om det fysiske arbejdsmiljø i skibes maskinrum.… Læs artiklen
 • Bachelorprojekt om hybriddrift

  Kan det betale sig at retrofitte M/F Samsø til hybriddrift? Det var udgangspunktet for et

  ...

  Bachelorprojekt om hybriddrift

  Kan det betale sig at retrofitte M/F Samsø til hybriddrift? Det var… Læs artiklen
 • Rederier har stor gavn af praktikanter

  SamsøFærgen har hvert år op til otte  bachelorstuderende, som bidrager til optimering af

  ...

  Rederier har stor gavn af praktikanter

  SamsøFærgen har hvert år op til otte bachelorstuderende, som bidrager til optimering… Læs artiklen
 • Projektgruppe dannede fælles firma

  En gruppe unge maskinmestre har ført idéen bag et bachelor-projekt  ud i livet. I øjeblikket

  ...

  Projektgruppe dannede fælles firma

  En gruppe unge maskinmestre har ført idéen bag et bachelor-projekt ud i… Læs artiklen
 • Vær åben for alle muligheder

  Otte måneder efter Jacob Ordrup Pedersen blev færdiguddannet maskinmester, blev han tilbudt en

  ...

  Vær åben for alle muligheder

  Otte måneder efter Jacob Ordrup Pedersen blev færdiguddannet maskinmester, blev han tilbudt… Læs artiklen
 • 80.000 ton stål før valsen

  »Lige nu ligger der 80.000 ton før valsen,« siger Kent Jørgensen. Han er produktionschef hos

  ...

  80.000 ton stål før valsen

  Kent Jørgensen er produktionschef hos NLMK DanSteel A/S, som er det eneste… Læs artiklen
 • Renovering af ældre motorer og gear betaler sig

  Verdo og Solrød Biogas er to af de virksomheder, som har valgt at renovere ældre

  ...

  Renovering af ældre motorer og gear betaler sig

  Verdo og Solrød Biogas er to af de virksomheder, som har valgt… Læs artiklen
 • Verdens mest avancerede skydebane

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator –

  ...

  Verdens mest avancerede skydebane

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large… Læs artiklen
 • Historisk virksomhed producerer fremtidens stålplader

  NLMK DanSteel A/S er Danmarks eneste stålvalseværk i industriel og international skala.

  ...

  Historisk virksomhed producerer fremtidens stålplader

  NLMK DanSteel A/S er Danmarks eneste stålvalseværk i industriel og international skala.… Læs artiklen
 • 80.000 tons stål før valsen

  Kent Jørgensen er produktionschef hos NLMK DanSteel A/S, som er det eneste stålvalseværk i

  ...

  80.000 tons stål før valsen

  Kent Jørgensen er produktionschef hos NLMK DanSteel A/S, som er det eneste… Læs artiklen
 • Blødgøring af drikkevand i Tårnby

  TÅRNBYFORSYNING har etableret det første centrale ionbytningsanlæg til at blødgøre vand

  ...

  Blødgøring af drikkevand i Tårnby

  TÅRNBYFORSYNING har etableret det første centrale ionbytningsanlæg til at blødgøre vand på… Læs artiklen
 • Karrieren begyndte i Schweiz

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large

  ...

  Karrieren begyndte i Schweiz

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large… Læs artiklen
 • Lactosan optimerer produktion med nyt affugtningsanlæg

  Lactosan producerer ostepulver til fødevareindustrien, og det sker ved en tørreproces, der

  ...

  Lactosan optimerer produktion med nyt affugtningsanlæg

  En ny affugtningsløsning har givet Lactosan en højere og mere stabil produktion… Læs artiklen
 • I Kina spiser de forædlet dansk kød

  Danish Crown er allerede den største danske fødevareeksportør til Kina, men fra forår/sommer

  ...

  I Kina spiser de forædlet dansk kød

  Danish Crown bygger forædlingsfabrik ved Shanghai, så kineserne kan få blandt andet… Læs artiklen
 • Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

  Naturgassen skal ud, og biomassen skal ind i Sindal. I september 2018 indvier Sindal

  ...

  Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

  Sindal Varmeforsyning etablerer et biomasseværk med ny forgasningsteknologi for at opnå brændselsfleksibilitet… Læs artiklen
 • Maskinmestre jagter nye hoveder

  Det rigtige hoved til det rigtige job. Det er headhunterens opgave, og to erfarne maskinmestre

  ...

  Maskinmestre jagter nye hoveder

  Anders Hegelskov og Brian Sørensen har etableret sig som selvstændige headhuntere, der… Læs artiklen
 • Vedligehold på den holistiske måde

  For fire år siden var en maskinmester med til at etablere Juel & Krøyer, som

  ...

  Vedligehold på den holistiske måde

  For fire år siden var en maskinmester med til at etablere Juel… Læs artiklen
 • En rejse med vinden

  Jacob Nørgaard Andersen har arbejdet i vindmøllebranchen i 15 år. Han startede som montør og

  ...

  En rejse med vinden

  Jacob Nørgaard Andersen har arbejdet i vindmøllebranchen i 15 år. Han startede… Læs artiklen
 • 190 års historie er ingen hindring for vækst

  Grønbech & Sønner er en af Danmarks ældste virksomheder. I dag beskæftiger virksomheden et

  ...

  190 års historie er ingen hindring for vækst

  Grønbech & Sønner er en af Danmarks ældste virksomheder. I dag beskæftiger… Læs artiklen
 • Fra tegnebræt til drift

  Maskinmester Jørgen Stuber er ansat som værkproduktionschef hos DIN Forsyning, hvor han

  ...

  Fra tegnebræt til drift

  Maskinmester Jørgen Stuber er ansat som værkproduktionschef hos DIN Forsyning, hvor han… Læs artiklen
 • Specialist eller leder hos Ørsted

  Hos Ørsted er der mange karriereveje for maskinmestre, forklarer Jesper Stentoft, System

  ...

  Specialist eller leder hos Ørsted

  Hos Ørsted starter mange maskinmestre deres karriere i kontrolrummet på et kraftværk.… Læs artiklen
 • Maskinmestre omsætter viden til handling

  Hos C.C.JENSEN er der maskinmestre ansat i alle virksomhedens afdelinger, hvor deres evne

  ...

  Maskinmestre omsætter viden til handling

  Hos C.C.JENSEN er der maskinmestre ansat i alle virksomhedens afdelinger, hvor deres… Læs artiklen
 • Jorden rundt som maskinkadet

  Magnus Bladt Køster er maskinkadet hos Mærsk Line – det giver masser af oplevelser og en billet

  ...

  Jorden rundt som maskinkadet

  Magnus Bladt Køster er maskinkadet hos Mærsk Line – det giver masser… Læs artiklen
 • SerEnergy leverer grønne brændselsceller

  Tre nyuddannede maskinmestre er gået direkte fra uddannelsen på MARTEC og til job hos

  ...

  SerEnergy leverer grønne brændselsceller

  Brændselsceller baseret på metanol skal være et grønt alternativ, når det gælder… Læs artiklen
 • Fra vagtgående til kraftværkschef

  Jens Ole Hougaard tiltrådte som vagtgående mester i kontrolrummet på Randers Kraftvarmeværk i

  ...

  Fra vagtgående til kraftværkschef

  I 1995 blev Jens Ole Hougaard ansat som vagtgående på Randers Kraftvarmeværk.… Læs artiklen
 • Vinden gemte på en givtig niche

  Som maskinmester på DFDS-færger, der sejlede frem og tilbage til Esbjerg, kunne Mikkel Lund i

  ...

  Vinden gemte på en givtig niche

  Maskinmester Mikkel Lund fandt en meget succesfuld niche i offshore-industrien og har… Læs artiklen
 • Fra ølbrygger til ismester

  Fra øl og sodavand til klorvand og skøjtebaner. Det var noget af et jobskifte, Thomas Biel

  ...

  Fra ølbrygger til ismester

  Maskinmester Thomas Biel er ansat som driftsleder i en nyoprettet stilling i… Læs artiklen
 • Danmarks trafikale pulsårer skal holdes i gang i 100 år

  Med en forventet levetid på mindst 100 år er vedligehold og udskiftning af mekaniske og

  ...

  Danmarks trafikale pulsårer skal holdes i gang i 100 år

  Der er stadig 80 år tilbage af den forventede levetid på Storebæltsforbindelsen… Læs artiklen
 • Cirkulær energiforsyning i Avedøre

  Renseanlæg Avedøre forsyner nu naturgasnettet med opgraderet biogas, og samtidig producerer et

  ...

  Cirkulær energiforsyning i Avedøre

  Joachim Rasmussen er maskinmester og driftschef på Renseanlæg Avedøre, der sammen med… Læs artiklen
 • Det er aldrig det samme på Storebælt

  Maskinmester Rasmus Balling Rasmussen er projektleder hos Storebælt, hvor han arbejder med

  ...

  Det er aldrig det samme på Storebælt

  Maskinmester Rasmus Balling Rasmussen er projektleder hos Storebælt, hvor han arbejder med… Læs artiklen
 • Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

  Traditionelle kølekompressorer bruger brændstof, mens Cool4Seas absorptionskøleløsning

  ...

  Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

  Traditionelle kølekompressorer bruger brændstof, mens Cool4Seas absorptionskøleløsning kun bruger overskudsvarme fra skibes… Læs artiklen
 • Morten Bregner Kristensen

  Morten Bregner Kristensen er oprindeligt uddannet smed. I dag er han maskinmester på NLMK

  ...

  Morten Bregner Kristensen

  Der er aldrig to dage, som er ens for Morten Bregner Kristensen,… Læs artiklen
 • Karriereliv i Dubai

  Maskinmester Ulrik Nyholm Friis har flyttet hele familien til Dubai, hvor han arbejder som

  ...

  Karriereliv i Dubai

  Maskinmester Ulrik Nyholm Friis har flyttet hele familien til Dubai, hvor han… Læs artiklen
 • To maskinmestre, klar arbejdsfordeling

  På Hobro Varmeværk er det maskinmestrene, der går forrest.

  Et stærkt

  ...

  To maskinmestre, klar arbejdsfordeling

  På Hobro Varmeværk er det maskinmestrene, der går forrest. Læs artiklen
 • Sådan forhandler du løn

  Værd at vide når du lønforhandler

  Få styr på din

  ...

  Sådan forhandler du løn

  Står du over for den årlige lønforhandling, eller skal du forhandle løn… Læs artiklen
Se flere artikler