Vinden viste vej til succes

På job

Efter 12 år som sejlende maskinmester etablerede Mikkel Lund i 2007 sin egen virksomhed, Alpha Offshore Service, der har fået så stor succes, at en amerikansk kapitalfond er blevet medejer.

Som maskinmester på DFDS-færger, der sejlede frem og tilbage til Esbjerg, kunne Mikkel Lund betragte driften af Horns Rev-havmølleparkerne ud for Jyllands sydvestlige hjørne. »Jeg sejlede forbi de havmøller mange gange og kunne se, at der tit lå servicefartøjer ved møllerne. Alle sagde, at offshore-vindkraft var fremtiden, og der var mange nye havmølleparker i støbeskeen. Det lød interessant, hvis man nu skulle skifte job,« fortæller Mikkel Lund, der på det tidspunkt sejlede som 1. maskinmester på først passager- og siden fragtfærger for DFDS.

Han blev uddannet maskinmester i 1994 og begyndte umiddelbart efter som juniormaskinmester hos DFDS. »Inden jeg blev maskinmester, er jeg uddannet maskinarbejder, da jeg gerne ville have det praktiske udgangspunkt fra en håndværksuddannelse med, men slutmålet har hele tiden været maskinmester. Jeg ville også gerne ud at sejle og fik en aftale med DFDS om at komme ud som juniormester. Jeg startede på Oslo-færgen, hvor jeg sejlede nogle år og blev 2. maskinmester. Jeg var også med ude for at hente Pearl of Scandinavia i Bangkok og efterfølgende med på værft i Singapore og sejle hende hjem og sat i drift på Oslo-ruten,« fortæller Mikkel Lund, som senere skiftede arbejdsplads til DFDS-ruterne på Nordsøen.

Men efterhånden begyndte det at knibe med at finde nye udfordringer og at holde gejsten.

»Jeg kunne godt lide at sejle og havde mange supergode kollegaer. Det hele kørte sådan set bare, som det skulle. Jeg var 1. maskinmester og formodentlig på vej til at blive maskinchef inden for en overskuelig fremtid, da jeg havde afløst som maskinchef i perioder. Så vejen stod åben for en lang karriere til søs, hvis jeg ville det. Men jeg kunne mærke, at der manglede en gnist, når jeg gik på arbejde. Det var ved at blive rutine. Og så var der jo de havmøller, vi sejlede forbi. De skulle jo have hjælp med service og de tekniske problemer, som opstod, efter de var sat i drift. De tanker blev til en idé om, at der måtte ligge en forretningsmulighed i service, reparationer og vedligehold af møllerne,« fortæller Mikkel Lund.

Ideen blev til handling. Efter 12 år hos DFDS sagde Mikkel Lund sit job op og etablerede i 2007 Alpha Offshore Service, som tilbød teknisk service og vedligehold af havvindmøller.

Alpha Offshore Service A/S

 • Etableret i 2007 af maskinmester Mikkel Lund.

 • Tilbyder teknisk service, vedligehold og opgradering af vindmøller - både onshore og offshore.

 • Opgaver i USA, Canada, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Norge, Sverige, Finland, Danmark og senest Australien.

 • 13 faste medarbejdere - i Struer.

 • 150-250 projektansatte teknikere som hyres ind efter behov (sommer er højsæson, vinter er lavsæson).

 • Virksomheden har de seneste fire år haft et samlet overskud (før skat) på 73 millioner kroner.

 • Regnskabet for 2016 viste et overskud på 25 millioner kroner (EBITDA).

 • Den konstante vækst gennem flere år har gjort Alpha Offshore Service til Gazelle-virksomhed de seneste tre år, og den er ligeledes sikret en fjerde Gazelle ved næste nominering.

 • Mikkel Lund ejer i dag en tredjedel af Alpha Offshore Service, mens resten af aktierne ejes af skotske Sparrows Group, som igen er ejet af den amerikanske kapitalfond AEA Investors LP.

 • Mikkel Lund fortsætter som virksomhedens CEO med fuld selvbestemmelse i de daglige beslutninger.

Den første opgave

Efter at have fået skabt kontakt til det daværende Vestas Offshore drog han sammen med to kollegaer ud på den første opgave i august 2007. Den ene opgave afløste den anden, og der blev efterhånden forespurgt på flere og flere teknikere.

»Vi havde et fleksibelt koncept, hvor vi kunne mande op og ned efter behov, men i 2013 var vi nået op på over 50 mand, og jeg var stadig selv med ude at løse opgaver på møllerne, samtidig med at jeg skulle lede virksomheden med alt, hvad det indebærer af planlægning, rekruttering og administration. Virksomheden blev i praksis ledet fra mit hotelværelse efter normal fyraften. Det blev for meget. Så jeg stoppede med at deltage i det udførende arbejde og trak mig hjem, så jeg kunne koncentrere mig om at lede og udvikle virksomheden,« siger Mikkel Lund.

Siden er det kun gået opad og fremad. Opgaverne er bare kommet, efterhånden som Alpha Offshore Service blev en kendt størrelse i branchen. I sommerhalvåret beskæftiger Alpha Offshore Service op mod 250 teknikere, mens man i vintersæsonen mander ned til cirka 150 teknikere.

Alpha Offshore Service har også udvidet paletten af services, som tilbydes kunderne. »Vores kerneforretning er service, vedligehold og reparation, men vi kan også levere supervisors til installation af mølleparker. Derudover deltager vi i opgraderingsprojekter, hvor eksisterende møller skal have øget deres effekt. Vi har netop haft 24 mand i Australien for at opgradere tre onshore-mølleparker,« fortæller Mikkel Lund.

Det vigtige DNA

En af forudsætningerne for succesen er at få den store gruppe af projektansatte teknikere til at tage ejerskab for Alpha Offshore Service og virksomhedens DNA. Teknikerne kommer fra forskellige europæiske lande, og til daglig er de spredt ud på opgaver i Europa, USA og Canada. Alligevel er det lykkedes at skabe en høj grad af medejerskab blandt teknikerne.

»Vores DNA handler om at være positiv, at tage fat og gå forrest. Vores branche er meget følsom for vind og vejr, så hvis man ikke kan komme til havs og arbejde, så tilbyder vi vores hjælp på lageret i land. I stedet for at sidde på hotelværelset opfordrer jeg teknikerne til at gå ned på kundens site og tilbyde deres hjælp, da medarbejderne er deres egne ambassadører, når de er ude på en opgave. Den slags initiativ bliver husket og er med til at bane vejen for nye opgaver. Derfor har hele vores succes været afhængig af at finde de rigtige folk, som både er dygtige teknikere, men også har den rigtige holdning og mindset, når det gælder måden, opgaverne bliver løst på. Vi skal helst yde lidt mere, end kontrakten tilsiger, eller kunden forventer,« siger Mikkel Lund.

Alpha Offshore Service skal også hjælpe kunderne med at optimere driften, hvilket er et overordnet krav til branchen, der må forudse, at statsstøtten til vindmøllestrøm på sigt bliver afviklet. »Vi bidrager til den proces ved at være effektive. Det er en anden del af vores DNA, at vi gør alt, hvad der er muligt for at levere til tiden og nogle gange før tiden. Bare en halv dags besparelse på et serviceeftersyn eller hovedkomponentudskiftning betyder meget for møllens oppetid og dermed produktionen af strøm,« siger Mikkel Lund.

Mange bejlere

I 2017 købte den skotske kranleverandør Sparrows Group to tredjedele af Alpha Offshore Service.

»Selv om vi har en god egenkapital til at foretage investeringer, kunne vi efterhånden se, at vi nok havde brug for en større partner til at løfte os op til næste niveau, hvor vi får adgang til nogle etablerede velafprøvede systemer, herunder blandt andet HSEQ og CRM (Costumer Relations Management, red.), som vi kan læne os op af, samtidig med at vi får støtte fra Sparrows Group til at komme ind på nye markeder i forbindelse med at bruge lokal arbejdskraft i for eksempel Australien og USA, hvor de allerede er etableret,« siger Mikkel Lund.

Efter at Sparrows Group og deres ejer, kapitalfonden AEA Investors LP, har købt sig ind i Alpha Offshore Service, kunne Mikkel Lund og hans kone have trukket sig tilbage og nydt frugten af deres arbejde gennem ti år. Men sådan er fremtidsplanerne ikke. »Min kone og jeg ejer stadig en tredjedel af virksomheden, og vi har aftalt en treårig strategi med de nye medejere, som skal føre til fortsat vækst for virksomheden. Der er store potentielle markeder i både USA og Asien. I Australien er der ligeledes et voksende marked for onshore-vindkraft. Endelig er der stadig meget aktivitet i Nordeuropa og Skandinavien. Så vi forventer at kunne fortsætte vores vækstrater de kommende år,« siger Mikkel Lund.

06/09 2018

Mange maskinmestre søger stillinger med lederskab og ansvar i løbet af karrieren.

Herunder kan du læse om, hvordan eksempelvis videreuddannelse, bedre jobsøgning og et skarpt CV kan styrke dit arbejdsliv.

 • Automation er en evig læring

  Hans Mathiesen er Software Designer hos SVM Automatik – en automationsspecialist, der

  ...

  Automation er en evig læring

  Hans Mathiesen er Software Designer hos SVM Automatik – en automationsspecialist, der… Læs artiklen
 • Maskinmestre skal passe datacentre

  Data er alfa og omega i et digitaliseret samfund. Men data ligger på servere, som kræver både

  ...

  Maskinmestre skal passe datacentre

  Apples, Googles og Facebooks kommende datacentre i Danmark kræver maskinmestrenes gyldne overblik,… Læs artiklen
 • Arbejdsmiljørepræsentanters opsigelsesbeskyttelse

  En Højesteretsdom har sat spørgsmålstegn ved omfanget af den særlige

  ...

  Arbejdsmiljørepræsentanters opsigelsesbeskyttelse

  Den særlige afskedigelsesbeskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter har af mange været betragtet som en… Læs artiklen
 • Danvak udbyder commissioning-kursus

  Få opdateret dine færdigheder i forbindelse med kravspecifikationer, projektering,

  ...

  Danvak udbyder commissioning-kursus

  Kom på kursus og få en grundig gennemgang af hele commissioning-processen i… Læs artiklen
 • Vinden viste vej til succes

  Efter 12 år som sejlende maskinmester etablerede Mikkel Lund i 2007 sin egen virksomhed, Alpha

  ...

  Vinden viste vej til succes

  Efter 12 år som sejlende maskinmester etablerede Mikkel Lund i 2007 sin… Læs artiklen
 • Ta' springet og ta' jobbet

  Det er bedre at kaste sig ud i erhvervslivet og få erfaring end at vente på drømmejobbet som

  ...

  Ta' springet og ta' jobbet

  Det er bedre at kaste sig ud i erhvervslivet og få erfaring… Læs artiklen
 • Krav til fremtidens ledere

  Fremtidens ledere er rollemodeller, som kan skabe et godt team, kommunikere og sætte retning,

  ...

  Krav til fremtidens ledere

  Fremtidens ledere er rollemodeller, som kan skabe et godt team, kommunikere og… Læs artiklen
 • Få den nyeste viden med søfartspakken på SIMAC

  Har du ikke valgt søfartspakken under studiet, kan du holde dig up to date med ny viden i

  ...

  Få den nyeste viden med søfartspakken på SIMAC

  Har du ikke valgt søfartspakken under studiet, kan du holde dig up… Læs artiklen
 • Maskinmestre i mange roller hos BILA

  BILA er leverandør af automations- og robotløsninger og har maskinmestre ansat i mange

  ...

  Maskinmestre i mange roller hos BILA

  BILA er leverandør af automations- og robotløsninger og har maskinmestre ansat i… Læs artiklen
 • Specialet førte til en fast stilling hos Vestas

  Bjørn Christensen landede drømmejobbet hos Vestas med kombinationen af et godt speciale og

  ...

  Specialet førte til en fast stilling hos Vestas

  Bjørn Christensen landede drømmejobbet hos Vestas med kombinationen af et godt speciale… Læs artiklen
 • Around the clock, around the world

  Andreas Flotiin er flyttet til Norge for at arbejde i BW Gas AS som skibsinspektør. Det er en

  ...

  Around the clock, around the world

  Andreas Flotiin er flyttet til Norge for at arbejde i BW Gas… Læs artiklen
 • Man skal ikke gøre tingene halvt

  I sit første job efter maskinmesteruddannelsen er Nicki Børgesen blevet projektleder og

  ...

  Man skal ikke gøre tingene halvt

  I sit første job efter maskinmesteruddannelsen er Nicki Børgesen blevet projektleder og… Læs artiklen
 • Bliv leder i forsvaret

  Forsvaret har brug for maskinmestre og kvitterer

  ...

  Bliv leder i forsvaret

  Forsvaret har brug for maskinmestre og kvitterer med en international arbejdsplads og… Læs artiklen
 • Omdanner plastikaffald til ure og klinker

  Lasse Helledi blev uddannet fra Maskinmesterskolen København i 2018. Han genbruger plastik fra

  ...

  Omdanner plastikaffald til ure og klinker

  Lasse Helledi blev uddannet fra Maskinmesterskolen København i 2018. Han genbruger plastik… Læs artiklen
 • Præmieret bachelorprojekt gav dobbelt op på job

  To nyuddannede maskinmestre fik job hos BIOFOS som følge af deres  bachelorprojekt, der også

  ...

  Præmieret bachelorprojekt gav dobbelt op på job

  To nyuddannede maskinmestre fik job hos BIOFOS som følge af deres bachelorprojekt,… Læs artiklen
 • Projekt om arbejdsmiljø var årets bedste

  Årets bedste bachelorprojekt 2017 handler om det fysiske arbejdsmiljø i skibes maskinrum.

  ...

  Projekt om arbejdsmiljø var årets bedste

  Årets bedste bachelorprojekt 2017 handler om det fysiske arbejdsmiljø i skibes maskinrum.… Læs artiklen
 • Bachelorprojekt om hybriddrift

  Kan det betale sig at retrofitte M/F Samsø til hybriddrift? Det var udgangspunktet for et

  ...

  Bachelorprojekt om hybriddrift

  Kan det betale sig at retrofitte M/F Samsø til hybriddrift? Det var… Læs artiklen
 • Rederier har stor gavn af praktikanter

  SamsøFærgen har hvert år op til otte  bachelorstuderende, som bidrager til optimering af

  ...

  Rederier har stor gavn af praktikanter

  SamsøFærgen har hvert år op til otte bachelorstuderende, som bidrager til optimering… Læs artiklen
 • Projektgruppe dannede fælles firma

  En gruppe unge maskinmestre har ført idéen bag et bachelor-projekt  ud i livet. I øjeblikket

  ...

  Projektgruppe dannede fælles firma

  En gruppe unge maskinmestre har ført idéen bag et bachelor-projekt ud i… Læs artiklen
 • Vær åben for alle muligheder

  Otte måneder efter Jacob Ordrup Pedersen blev færdiguddannet maskinmester, blev han tilbudt en

  ...

  Vær åben for alle muligheder

  Otte måneder efter Jacob Ordrup Pedersen blev færdiguddannet maskinmester, blev han tilbudt… Læs artiklen
 • 80.000 ton stål før valsen

  »Lige nu ligger der 80.000 ton før valsen,« siger Kent Jørgensen. Han er produktionschef hos

  ...

  80.000 ton stål før valsen

  Kent Jørgensen er produktionschef hos NLMK DanSteel A/S, som er det eneste… Læs artiklen
 • Renovering af ældre motorer og gear betaler sig

  Verdo og Solrød Biogas er to af de virksomheder, som har valgt at renovere ældre

  ...

  Renovering af ældre motorer og gear betaler sig

  Verdo og Solrød Biogas er to af de virksomheder, som har valgt… Læs artiklen
 • Verdens mest avancerede skydebane

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator –

  ...

  Verdens mest avancerede skydebane

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large… Læs artiklen
 • Historisk virksomhed producerer fremtidens stålplader

  NLMK DanSteel A/S er Danmarks eneste stålvalseværk i industriel og international skala.

  ...

  Historisk virksomhed producerer fremtidens stålplader

  NLMK DanSteel A/S er Danmarks eneste stålvalseværk i industriel og international skala.… Læs artiklen
 • 80.000 tons stål før valsen

  Kent Jørgensen er produktionschef hos NLMK DanSteel A/S, som er det eneste stålvalseværk i

  ...

  80.000 tons stål før valsen

  Kent Jørgensen er produktionschef hos NLMK DanSteel A/S, som er det eneste… Læs artiklen
 • Blødgøring af drikkevand i Tårnby

  TÅRNBYFORSYNING har etableret det første centrale ionbytningsanlæg til at blødgøre vand

  ...

  Blødgøring af drikkevand i Tårnby

  TÅRNBYFORSYNING har etableret det første centrale ionbytningsanlæg til at blødgøre vand på… Læs artiklen
 • Karrieren begyndte i Schweiz

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large

  ...

  Karrieren begyndte i Schweiz

  Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large… Læs artiklen
 • Lactosan optimerer produktion med nyt affugtningsanlæg

  Lactosan producerer ostepulver til fødevareindustrien, og det sker ved en tørreproces, der

  ...

  Lactosan optimerer produktion med nyt affugtningsanlæg

  En ny affugtningsløsning har givet Lactosan en højere og mere stabil produktion… Læs artiklen
 • I Kina spiser de forædlet dansk kød

  Danish Crown er allerede den største danske fødevareeksportør til Kina, men fra forår/sommer

  ...

  I Kina spiser de forædlet dansk kød

  Danish Crown bygger forædlingsfabrik ved Shanghai, så kineserne kan få blandt andet… Læs artiklen
 • Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

  Naturgassen skal ud, og biomassen skal ind i Sindal. I september 2018 indvier Sindal

  ...

  Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

  Sindal Varmeforsyning etablerer et biomasseværk med ny forgasningsteknologi for at opnå brændselsfleksibilitet… Læs artiklen
 • Maskinmestre jagter nye hoveder

  Det rigtige hoved til det rigtige job. Det er headhunterens opgave, og to erfarne maskinmestre

  ...

  Maskinmestre jagter nye hoveder

  Anders Hegelskov og Brian Sørensen har etableret sig som selvstændige headhuntere, der… Læs artiklen
 • Vedligehold på den holistiske måde

  For fire år siden var en maskinmester med til at etablere Juel & Krøyer, som

  ...

  Vedligehold på den holistiske måde

  For fire år siden var en maskinmester med til at etablere Juel… Læs artiklen
 • En rejse med vinden

  Jacob Nørgaard Andersen har arbejdet i vindmøllebranchen i 15 år. Han startede som montør og

  ...

  En rejse med vinden

  Jacob Nørgaard Andersen har arbejdet i vindmøllebranchen i 15 år. Han startede… Læs artiklen
 • 190 års historie er ingen hindring for vækst

  Grønbech & Sønner er en af Danmarks ældste virksomheder. I dag beskæftiger virksomheden et

  ...

  190 års historie er ingen hindring for vækst

  Grønbech & Sønner er en af Danmarks ældste virksomheder. I dag beskæftiger… Læs artiklen
 • Fra tegnebræt til drift

  Maskinmester Jørgen Stuber er ansat som værkproduktionschef hos DIN Forsyning, hvor han

  ...

  Fra tegnebræt til drift

  Maskinmester Jørgen Stuber er ansat som værkproduktionschef hos DIN Forsyning, hvor han… Læs artiklen
 • Specialist eller leder hos Ørsted

  Hos Ørsted er der mange karriereveje for maskinmestre, forklarer Jesper Stentoft, System

  ...

  Specialist eller leder hos Ørsted

  Hos Ørsted starter mange maskinmestre deres karriere i kontrolrummet på et kraftværk.… Læs artiklen
 • Maskinmestre omsætter viden til handling

  Hos C.C.JENSEN er der maskinmestre ansat i alle virksomhedens afdelinger, hvor deres evne

  ...

  Maskinmestre omsætter viden til handling

  Hos C.C.JENSEN er der maskinmestre ansat i alle virksomhedens afdelinger, hvor deres… Læs artiklen
 • Jorden rundt som maskinkadet

  Magnus Bladt Køster er maskinkadet hos Mærsk Line – det giver masser af oplevelser og en billet

  ...

  Jorden rundt som maskinkadet

  Magnus Bladt Køster er maskinkadet hos Mærsk Line – det giver masser… Læs artiklen
 • SerEnergy leverer grønne brændselsceller

  Tre nyuddannede maskinmestre er gået direkte fra uddannelsen på MARTEC og til job hos

  ...

  SerEnergy leverer grønne brændselsceller

  Brændselsceller baseret på metanol skal være et grønt alternativ, når det gælder… Læs artiklen
 • Fra vagtgående til kraftværkschef

  Jens Ole Hougaard tiltrådte som vagtgående mester i kontrolrummet på Randers Kraftvarmeværk i

  ...

  Fra vagtgående til kraftværkschef

  I 1995 blev Jens Ole Hougaard ansat som vagtgående på Randers Kraftvarmeværk.… Læs artiklen
 • Vinden gemte på en givtig niche

  Som maskinmester på DFDS-færger, der sejlede frem og tilbage til Esbjerg, kunne Mikkel Lund i

  ...

  Vinden gemte på en givtig niche

  Maskinmester Mikkel Lund fandt en meget succesfuld niche i offshore-industrien og har… Læs artiklen
 • Fra ølbrygger til ismester

  Fra øl og sodavand til klorvand og skøjtebaner. Det var noget af et jobskifte, Thomas Biel

  ...

  Fra ølbrygger til ismester

  Maskinmester Thomas Biel er ansat som driftsleder i en nyoprettet stilling i… Læs artiklen
 • Danmarks trafikale pulsårer skal holdes i gang i 100 år

  Med en forventet levetid på mindst 100 år er vedligehold og udskiftning af mekaniske og

  ...

  Danmarks trafikale pulsårer skal holdes i gang i 100 år

  Der er stadig 80 år tilbage af den forventede levetid på Storebæltsforbindelsen… Læs artiklen
 • Cirkulær energiforsyning i Avedøre

  Renseanlæg Avedøre forsyner nu naturgasnettet med opgraderet biogas, og samtidig producerer et

  ...

  Cirkulær energiforsyning i Avedøre

  Joachim Rasmussen er maskinmester og driftschef på Renseanlæg Avedøre, der sammen med… Læs artiklen
 • Det er aldrig det samme på Storebælt

  Maskinmester Rasmus Balling Rasmussen er projektleder hos Storebælt, hvor han arbejder med

  ...

  Det er aldrig det samme på Storebælt

  Maskinmester Rasmus Balling Rasmussen er projektleder hos Storebælt, hvor han arbejder med… Læs artiklen
 • Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

  Traditionelle kølekompressorer bruger brændstof, mens Cool4Seas absorptionskøleløsning

  ...

  Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

  Traditionelle kølekompressorer bruger brændstof, mens Cool4Seas absorptionskøleløsning kun bruger overskudsvarme fra skibes… Læs artiklen
 • Morten Bregner Kristensen

  Morten Bregner Kristensen er oprindeligt uddannet smed. I dag er han maskinmester på NLMK

  ...

  Morten Bregner Kristensen

  Der er aldrig to dage, som er ens for Morten Bregner Kristensen,… Læs artiklen
 • Karriereliv i Dubai

  Maskinmester Ulrik Nyholm Friis har flyttet hele familien til Dubai, hvor han arbejder som

  ...

  Karriereliv i Dubai

  Maskinmester Ulrik Nyholm Friis har flyttet hele familien til Dubai, hvor han… Læs artiklen
 • To maskinmestre, klar arbejdsfordeling

  På Hobro Varmeværk er det maskinmestrene, der går forrest.

  Et stærkt

  ...

  To maskinmestre, klar arbejdsfordeling

  På Hobro Varmeværk er det maskinmestrene, der går forrest. Læs artiklen
 • Sådan forhandler du løn

  Værd at vide når du lønforhandler

  Få styr på din

  ...

  Sådan forhandler du løn

  Står du over for den årlige lønforhandling, eller skal du forhandle løn… Læs artiklen
Se flere artikler