Læs videre

Henrik Skytte Raahede

En fabrik lukker og en ny åbner

I 2016 lukkede Henrik Skytte Raahede som fabrikschef sin daværende arbejdsplads SBS, da produktionen flyttede til Polen. I 2017 åbnede han en ny fabrik for sin nuværende arbejdsgiver Sealing System.

Torsdag 30. juni 2016 havde Henrik Skytte Raahede sidste arbejdsdag hos SBS - Scandinavian Brake Systems - i Holstebro, hvor han havde været fabrikschef i næsten ti år. De forudgående ti måneder havde hans job bestået i at lukke fabrikken i Holstebro ned og sideløbende åbne en ny fabrik for SBS i Polen.

Fredag 1. juli 2016 begyndte han i sit nye job som fabrikschef hos Sealing System. Her ventede opgaven med at samle virksomhedens tre afdelinger i en ny, større fabrik, der stod indflytningsklar i september 2017.

»Man får nok ikke så mange år i sin karriere, som jeg gjorde i 2016 og 2017, hvor jeg både var med til at lukke en fabrik, flytte produktionen til et andet land og derefter åbne en ny fabrik i Danmark. Men det viser bare, at forudsætninger hurtigt kan ændre sig. Den ene dag er alt, som det plejer, og næste dag er man i gang med at planlægge en fabrikslukning og udflytning af produktion,« siger Henrik Skytte Raahede, som er uddannet maskinmester i 1991 og siden har sejlet og haft lederjob på fødevare- og produktionsvirksomheder.

I 2007 blev han ansat som fabrikschef på SBS i Holstebro. Virksomheden fremstillede bremseskiver og bremsetromler til personbiler. Det gik godt. Omsætningen steg fra 180 millioner kroner til mere end 300 millioner kroner. Reklamationerne var stort set ikkeeksisterende.

»Der var altid sorte tal på bundlinjen. Vi fik virkelig trimmet virksomheden og gjort den til en god arbejdsplads. Men det var også klart, at væksten ikke kunne fortsætte i den daværende fabrik, og der var et ønske hos ejerne om fortsat vækst,« siger Henrik Skytte Raahede.

Plan for lukning
En dag blev han kaldt til møde med den adm. direktør og økonomidirektøren. Bestyrelsen for SBS havde besluttet at flytte produktionen til Polen. Her var produktionsomkostningerne lavere, og man kom samtidig tættere på de store europæiske markeder, hvor væksten skulle komme fra.

»De spurgte, om jeg ville være med i processen med at lukke fabrikken i Holstebro og sideløbende starte produktionen på en ny fabrik i Polen. Det sagde jeg ja til med det samme, men jeg stillede to betingelser: At det skete på en ordentlig måde i forhold til medarbejdere, og at jeg fik nogle fratrædelsesvilkår som betød, at jeg ikke skulle tænke på at søge nyt job, mens processen stod på,« siger Henrik Skytte Raahede.

Sammen med ledelsen lagde han en plan for lukningen af fabrikken i Holstebro, hvor der var 60 medarbejdere. En af de store udfordringer var at holde produktionen kørende så normalt som muligt under flytningen til Polen, så kunderne ikke blev negativt berørt.

Læs mere i Maskinmesteren nr. 2/2018 her.

Herunder kan du læse om maskinmestre, som løfter meget forskellige opgaver i det danske samfund og erhvervsliv.

Klik på knappen herunder for se flere maskinmestre, som arbejder inden for dette område.

 • Henrik Skytte Raahede

  I 2016 lukkede Henrik Skytte Raahede som fabrikschef sin daværende arbejdsplads SBS, da

  ...

  Henrik Skytte Raahede

  En fabrik lukker og en ny åbner

  Læs om Henrik
 • Kim Ekelund Schultz

  Kim Ekelund Schultz er maskinmester på NISSEN energi teknik, hvor han designer CHP-anlæg

  ...

  Kim Ekelund Schultz

  NISSEN energi teknik 

  Læs om Kim
Mød en maskinmester

OBS! Maskinmesterjob.dk benytter sig af cookies, for at kunne virke optimalt, klik "OK" for at accepterer.