Mangel på arbejdskraft kan bremse vækst på Bornholm

Media

Læs videre

Bornholms erhvervsliv oplever lyse tider, og opturen må ikke blive bremset af, at vi ikke har nok kvalificeret arbejdskraft. Sådan sagde Fredrik Romberg, direktør for Business Center Bornholm på Maskinmestrenes Forenings kredsmøde forleden.

- Det er tydeligt, at der er brug for flere medarbejdere med teknisk viden som ingeniører og maskinmestre – dem bliver der brug for at holde den vækst, Bornholm i øjeblikket oplever, siger Fredrik Romberg.

Økonomisk opsving
I

følge Kommunernes Landsforening har Bornholm oplevet en unik vækst i BNP pr. indbygger på 10,7 procent fra 2008-2015, og øen har haft en økonomisk realvækst på 2,9 procent i samme periode, hvilket er over landsgennemsnittet.

Det økonomiske opsving har sat en positiv udvikling i gang i de fleste brancher, men specielt inden for turisme, fødevare- og anden produktion samt byggebranchen.

Graver man ned i statistikken, er der, ifølge direktør Fredrik Romberg, flere forskellige årsager til, at Bornholm, på den måde, bevæger sig væk fra at være et arbejdsløshedspræget udkantsområdet til at være et hipt centrum med netto-tilflytning og spændende arbejdspladser.

- Vi kan starte med at nævne Folkemødet, siger han og peger på, at alle landets toneangivende politikere, organisationer og erhvervsfolk besøger øen en lille uge om året. Det skaber et væld af relationer, og det gør Bornholm synlig.

- Det giver selvtillid rundt omkring og styrker den fortælling, som øens virksomhedsledere efterfølgende kommer med, når de skal ud at sælge deres produkter.

Tiltrækning af unge

På Bornholm har man gennem en årrække været i gang med at opgradere bredbåndsnettet, hvor målet er at nå ud til samtlige adresser på Bornholm - virksomheder såvel som private.

Fredrik Romberg er ikke i tvivl om, at det er et stort plus, som vil være med til at trække unge mennesker og børnefamilier til øen og give nye muligheder for hjemmearbejdspladser og for professionel og sikker up- og download i øens etablerede virksomheder.

Gennem en årrække har Regionskommunen ligeledes prioriteret den lokale erhvervsservice og bruger Business Center Bornholm, som udførende operatør. Alle erhvervsfremmeaktører på Bornholm blev for to år siden samlet under samme tag i Bornholms Erhvervsservice. Dermed blev der lettere adgang til vejledning for de eksisterende virksomheder og tæt, professionel sparring på iværksætterområdet.

Mulighed for iværksætteri

Miljøet omkring iværksætteri er blomstret gevaldigt op, også blandt de helt unge og antallet af nye virksomheder på Bornholm har været stigende de senere år. Her i blandt ses også flere tilflyttere.

- Vi kan jo også byde på billig husleje, korte afstande, og muligheder for et godt og trygt familieliv. Det er bestemt positive faktorer, når vi taler vækst og udvikling, forklarer Fredrik Romberg.

En offentlig/privat satsning, som forsikringsselskabet Bornholms Brand og flere af øens toneangivende virksomheder samt BCB og Bornholms Regionskommune tog initiativ til, har de seneste to år stået bag en særlig tilflytterkonsulent, som skal forsøge at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til de ledige stillinger og se til at disse mange tilflyttere falder hurtigt og godt til.

- Der er i dag mangel på især faglært arbejdskraft. Det kan blive en problematisk bagside af den positive vækst, som de bornholmske virksomheder oplever, tilføjer Fredrik Romberg.

- Vores veletablerede virksomheder betyder rigtigt meget for Bornholm og de har stort set alle haft solid fremgang i produktionen. Det har skabt flere arbejdspladser på øen og medvirket til at nedbringe arbejdsløsheden, men har altså også skabt et stigende behov for flere faglærte medarbejdere.

Derudover er den bornholmske bygge- og anlægsbranche i fuld sving i de her år. Et nyt Campus for samtlige ungdomsuddannelser er under opførsel. Det samme er et stort besøgscenter ved Hammershus, udbygning og ombygning af flere hoteller samt omfattende renoveringer af øens hospital, og i landbruget bygges der nye stalde på baggrund af en aftale med Danish Crown om øget slagtesvineproduktion.

Fredrik Romberg peger på, at det er fremgangen i økonomien her i landet og internationalt, som først og fremmest er med til at skubbe øens virksomheder i en positiv retning, men at regeringens tilskudsordning til færgeforbindelserne til de danske småøer, også gør de bornholmske virksomheder mere konkurrencedygtige.

Endelig kan man pege på, at arbejdsstyrken på Bornholm er loyal, driftssikker og dygtig. Det betyder meget. Det er igen med til at øge konkurrencedygtigheden og i sidste ende ordretilgangen.

Mangel på arbejdskraft kan bremse vækst på Bornholm
21/09 2017

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  At være international maskinmester på Sydfyn

  C.C.JENSEN A/S er en

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  At være international maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  Masser af muligheder for maskinmestre

  Maskinmester Bo Sværke Bonde har

  ...

  HOFOR A/S

  Masser af muligheder for maskinmestre

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  Grænseløse muligheder hos Ørsted

  Danmarks største havmøllepark er Anholt Havmøllepark

  ...

  Ørsted

  Grænseløse muligheder hos Ørsted

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher

OBS! Maskinmesterjob.dk benytter sig af cookies, for at kunne virke optimalt, klik "OK" for at accepterer.