Fyns robotklynge runder 3.200 medarbejdere

Læs videre Fyns robotklynge runder nu 3.200 medarbejdere og 120 virksomheder, hvilket er to år forud for prognoserne.

Den fynske robot- og automationsklynge vokser langt hurtigere end forventet. I dag beskæftiger den 3.200 medarbejdere - et antal virksomhederne selv forventede først at nå i 2020.

Robotklyngen på Fyn er vokset til 120 virksomheder med mange nye robotiværksættere. Det viser en ny rapport fra Odense Robotics, der er en del af erhvervsfremmeorganisationen Udvikling Fyn.

- De nye imponerende tal viser, at vi har fat i noget helt rigtigt med samarbejdet mellem erhvervsliv, forskning, uddannelse og kommunerne i Udvikling Fyn, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, og fortsætter:

- Udviklingen i robotklyngen går så hurtigt, at vi hele tiden skal skærpe vores ambitioner på robotområdet, fordi vores gamle mål hurtigt bliver forældede. Min klare ambition er, at vi skal huse verdens førende klynge for udvikling, produktion og anvendelse af robotter.

Stort vækstpotentiale

Den rivende udvikling har skabt en stor interesse fra omverdenen og derfor offentliggør Odense Robotics nu for første gang en rapport om klyngens vækst og udvikling. Rapporten tegner et billede af en ung fremadstormende klynge, hvor hele 43 % af virksomhederne er etableret efter 2010, og 50% af virksomhederne eksporterer.

- Vækstpotentialet er langt fra indfriet for robot- og automations-virksomhederne, siger Mikkel Christoffersen, forretningschef i Odense Robotics.

- Vi ser adskillige virksomheder med stærke vækstambitioner, der opererer på et globalt marked med høje vækstrater. Samtidig vokser klyngen med en masse startups, der står på tærsklen til spændende udvikling og meget store vækstmuligheder. Tallene viser med al tydelighed, at hvad angår vækst i robotvirksomhederne, har vi kun set toppen af isbjerget, siger han videre.

Fælles fynsk gevinst og udfordring

Zoomer man ind på tallene for arbejdskraft, er der set gennem fynske briller god grund til optimisme. Nærved 90% af medarbejdere er bosat på Fyn spredt over alle 10 kommuner. Og jobmulighederne spænder bredt: 42% har en erhvervsfaglig uddannelse, og 40% har en videregående uddannelse.

Tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft er dog fortsat en udfordring blandt klyngens virksomheder: 78% svarer, at det er en barriere for udvikling.

- Den fælles udfordring kræver en fælles indsats, siger Henrik Anker, formand for Odense Robotics advisory board og CEO i Gibotech A/S.

- Vi har brug for mange forskellige kompetencer, især erfarne udviklere og folk med teknisk og håndværksmæssig baggrund. Udfordringen kræver en fælles indsats at løse, og virksomhederne bærer et stort ansvar. Derfor er mit store ønske for i år, at vi virksomheder får mere fokus på de unge og begynder at tager flere lærlinge og praktikanter, så vi løbende uddanner fremtidens arbejdskraft, siger han videre.

Odense Robotics står bag arbejdet med at samle og styrke klyngen på tværs af virksomheder, kommuner, organisationer og uddannelsesinstitutioner. En international tiltrækningskampagne, et opkvalificeringsforløb og branding ved en global E-sport event er blot nogle af tiltagene i den målrettede rekruttering, der vil se dagens lys i 2018.

Få Odense Robotics Insight Report 2018 her.

24/01 2018

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  At være international maskinmester på Sydfyn

  C.C.JENSEN A/S er en

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  At være international maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  Masser af muligheder for maskinmestre

  Maskinmester Bo Sværke Bonde har

  ...

  HOFOR A/S

  Masser af muligheder for maskinmestre

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  Grænseløse muligheder hos Ørsted

  Danmarks største havmøllepark er Anholt Havmøllepark

  ...

  Ørsted

  Grænseløse muligheder hos Ørsted

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher

OBS! Maskinmesterjob.dk benytter sig af cookies, for at kunne virke optimalt, klik "OK" for at accepterer.