Maskinmester med methanol i blodet

Media

Læs videre

Den hylende lyd fra fire 85cc speedwaycykler skærer sig gennem luften på Brovst Speedway Center. Fire drenge presser deres benzindrevne totaktsmotorer til det yderste på den knap 200 meter lange ovale bane, så lyden er mere hvinende end brummende.

Uden for banen følger 20-30 søskende, forældre og andre interesserede de fire børn gennem de fire omgange. I ryttergården ved siden af banen og på den midlertidige campingplads befinder sig mindst samme antal børn og voksne.

Det er sommerferie i Jammerbugt Kommune i Nordjylland, og i stedet for en uge i sommerhus, Lalandia eller på Mallorca tilbringer omtrent 60 familier ugen på og omkring Brovst Speedway Clubs nyrenoverede baneanlæg til den årlige sommertræning, hvor 50cc- og 85cc-kørerne fra hele landet samles og træner intensivt i tre dage, inden ugen afsluttes med individuelle løb om lørdagen.

En af tilskuerne følger de fire kørere med særlig interesse. 11-årige Rasmus, én af kørerne, er nemlig maskinmester Kristian Funch-Larsens søn. Han lægger mærke til, om sønnen forbedrer sig i løbet af heatet, men han lytter også til motoren. Måske skal der skrues lidt i pausen for at få den til at yde lidt mere.

Desuden holder han øje med banens beskaffenhed, for under træningsugen skal han ikke blot hjælpe Rasmus og sin ni-årige datter Louise, der kører 50cc. Han skal også slæbe og vande banen, så den forbliver jævn og sikker. Desuden svejser, smeder og skruer han, hvis hegn, slæbesko eller andet materiale på banen eller kørere kræver det.

»I denne uge er jeg en praktisk gris, så der er virkelig tale om aktiv ferie,« fortæller Kristian Funch-Larsen, mens sønnen Rasmus kører ud fra banen efter fire træningsomgange.

Den ultimative familiesport

Interessen for motorsport har han altid haft, men for tolv år siden lokkede en medstuderende på Maskinmesterskolen Aalborg ham med på en bustur til Speedway Grand Prix i Parken. Turen var arrangeret af en anden lokal speedwayklub, og efter turen tog han sin søn Magnus med til prøvetræning i klubben, hvor han kørte nogle omgange på en 50cc-cykel. Det var et kæmpe hit, og siden da har sporten, der er mest kendt for 500cc-methanolmotorer, fyldt mere og mere i den aalborgensiske familie.

»Måske kunne vi også have valgt motocross eller gokart, men nu var det speedway, Magnus prøvede først,« fortæller Kristian Funch-Larsen.

Magnus er nu 16 år og kører 500cc, og de to yngre søskende er fulgt i storebrors fodspor. For at fuldende familieengagementet, så er Kristian Funch-Larsens kone, Pia, holdleder for klubbens 50cc-hold og næstformand i klubben – blandt meget andet. Familiens ældste datter, Cecilie på 19, kører ganske vist ikke, men hun hjælper blandt andet til i klubbens cafeteria.

»Folk udenfor speedway tror det måske ikke, men speedway er i høj grad en familiesport,« siger den 44-årige maskinmester.

Mens fædrene ofte skruer i maskinerne, har mødrene (og masser af andre frivillige af begge køn) mange andre andre funktioner såsom holdleder, tidtager og stævneleder.

»Speedway engagerer virkelig hele familien. De søskende, der ikke selv kører, er ofte med, når storesøster eller lillebror kører, og tit overnatter vi på banerne rundt omkring i landet. Det giver nogle unikke venskaber, hvilket vores træningsuge er et klart eksempel på,« fortæller Kristian Funch-Larsen og peger rundt på Brovst Speedway Center, hvor voksne mænd sidder på knæ med hoveder og hænder begravet i motorer i ryttergården og børn leger på tilskuervoldene.

Maskinmester med methanol i blodet
18/09 2018

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  At være international maskinmester på Sydfyn

  C.C.JENSEN A/S er en

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  At være international maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  Masser af muligheder for maskinmestre

  Maskinmester Bo Sværke Bonde har

  ...

  HOFOR A/S

  Masser af muligheder for maskinmestre

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  Grænseløse muligheder hos Ørsted

  Danmarks største havmøllepark er Anholt Havmøllepark

  ...

  Ørsted

  Grænseløse muligheder hos Ørsted

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher

OBS! Maskinmesterjob.dk benytter sig af cookies, for at kunne virke optimalt, klik "OK" for at accepterer.