Danmark skal gå forrest og vise den grønne vej

Læs videre »Som rigt land har Danmark pligt til at gå forrest i omstillingen til et samfund baseret på vedvarende energi, så vi hurtigst muligt kan imødegå klimaforandringerne, inden det er for sent,« siger Connie Hedegaard.

Selvom Danmark er langt med den grønne omstilling, kan vi godt lære af andre lande, når det gælder de midler, der skal til for at fremme den nødvendige udvikling, siger Concito-formand Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard har haft klima, miljø og energi som en rød tråd i karrieren, siden hun blev miljøminister i 2004 og nogle år senere klima- og energiminister. I 2009 var hun i den kapacitet ansvarlig minister, da FN’s klimakonference COP 15 blev afholdt i København, og fra 2010 til 2014 var Connie Hedegaard EU's første klimakommissær.

I dag handler hendes arbejdsliv stadig i høj grad om klima og energi. Hun har blandt andet posten som bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og for KR Foundation, som er en international miljøfond, og hun bestrider desuden flere udenlandske poster i blandt andet VW’s bæredygtighedsråd og European Climate Foundation.

På Ajour 2018 holder Connie Hedegaard åbningsoplægget under overskriften ”Danmark som grøn vindernation”.

»Som rigt land har Danmark pligt til at gå forrest i omstillingen til et samfund baseret på vedvarende energi, så vi hurtigst muligt kan imødegå klimaforandringerne, inden det er for sent. Vi kan ikke bede fattige mennesker andre steder i verden, som måske ikke engang har elektricitet, om, at de skal bære ansvaret for den nødvendige omstilling. Mange af de problemer med klimaet, vi ser i dag, har deres udspring i vores del af verden, og nu skal vi vise vejen og finde løsningerne, som også kan hjælpe de fattige lande i den rigtige retning, uden at det bremser deres udvikling mod mere velstand og velfærd. En af de store udfordringer er at afkoble økonomisk vækst fra vækst i forbruget af fossile brændsler. Det er vi lykkedes med i Danmark, og forhåbentlig kan det eksempel brede sig til mange andre lande. Det kommer ikke til at ske fra den ene dag til den anden, men jeg ser mange tegn på, at udviklingen går den rigtige vej. Selv Kina, som har haft meget høje væksttal i mange år, er tæt på at kunne afkoble fortsat vækst fra øget brug af fossile brændsler,« siger Connie Hedegaard.

60.000 grønne arbejdspladser

Et vigtigt pejlemærke for om omstillingen til grøn energi går den rigtige vej, er at studere investeringerne på global skala.

»De globale investeringer er begyndt at skifte retning mod mere vedvarende energi. Når man taler med pensionskasser og andre store investorer, er den tendens klar. Alle lande har nu forpligtet sig i kraft af de internationale klimaaftaler, så man ved, at der ikke er nogen vej tilbage, og at alle ens konkurrenter også bliver nødt til at gå i gang med at ændre retning og investere i nye energiløsninger, som kan bidrage til, at man når målene, der er sat op globalt. Alene i Danmark er der skabt 60.000 arbejdspladser i tilknytning til vedvarende energi og cleantech. Og det er vel at mærke ikke arbejdspladser et bestemt sted i landet, men spredt ud i hele landet. Det, tror jeg, kan være med til at inspirere andre lande, som også ønsker nye arbejdspladser spredt ud lokalt, så de kommer alle egne til gode,« siger Connie Hedegaard.

Et andet eksempel på udviklingen er, at nogle af verdens største forsikringsselskaber nu ikke længere ønsker at forsikre eller investere i eksempelvis kulminer og kulfyrede kraftværker.

»Der er en global bevægelse i gang. Nogen skal vise vejen. Det gør vi i Danmark og Nordeuropa, og så vil udviklingen brede sig. Forhåbentlig i et tempo så vi kan nå at undgå de værste effekter af klimaforandringerne, men uanset hvor hurtigt omstillingen kommer til at gå globalt, så har vi ikke muligheden for at gøre noget andet. Der er kun én vej: At reducere udledningen af drivhusgasser og gøre os uafhængige af fossile brændsler,« siger Connie Hedegaard.

Hør hele Connie Hedegaards indlæg, når hun besøger Ajour 2018 den 29. november. Se programmet og tilmeld dig HER.

Læs hele artiklen i Ajourmagasinet 2018.

15/10 2018

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher