Ørsted opkvalificerer vindteknikere til maskinmestre

Media

Læs videre

Wind Transporter hugger gennem bølgerne på vej fra Gedser Havn og ud på Østersøen. Kursen er sat mod Nysted Havmøllepark og dens 72 2,3 MW-møller, som blev idriftsat i 2003. Wind Transporter er et Crew Transfer Vessel, som sejler teknikere ud til havmøllerne. I dag skal maskinmester Lars Christensen og vindtekniker Kenny Pedersen om bord på mølle nr. 7. De er i gang med den årlige service af møllerne i parken, som drives af Ørsted.

Lars Christensen, 35 år, begyndte som vindtekniker hos det daværende DONG Energy, da Horns Rev 2 var ved at blive idriftsat i 2009. Siden har han arbejdet med vedligehold, fejlretning og optimering af de 91 møller på Horns Rev 2 ud for Esbjerg. Men i en uges tid i september 2018 er han lånt ud til Nysted Havmøllepark syd for Lolland. Her skal han hjælpe med den årlige service og vedligehold af møllerne, som efterhånden er 15 år gamle.

Han har lige holdt sommerferie efter at have afsluttet maskinmesteruddannelsen på Fredericia Maskinmesterskoles afdeling i hjembyen Esbjerg.

»Jeg kunne ikke se mig selv som vindtekniker i mange år frem, så til min årlige medarbejdersamtale med min chef Allan Due Overbeck talte vi om mulighederne for videreuddannelse. Allan er selv maskinmester og foreslog, at jeg undersøgte mulighederne for at gå den vej,« fortæller Lars Christensen undervejs ud til møllerne.

Arbejde i ferier

Det blev begyndelsen til et nyt kapitel i karrieren, hvor han gik fra jobbet som vindtekniker – og før det lastvognsmekaniker og togtekniker – til et liv som studerende på SU. Først skulle han gennem adgangskursus og siden den treårige bacheloruddannelse.

»Da jeg meddelte, at jeg gerne ville læse til maskinmester, tilbød Ørsted en aftale, hvor jeg skulle levere otte timers arbejde om ugen i gennemsnit henover et år. På den måde kunne jeg fastholde tilknytningen til mit gamle job og tjene lidt ekstra til at supplere SU’en, så min kæreste ikke var helt alene om at forsørge familien,« siger Lars Christensen.

Derfor har han undervejs i uddannelsen – hvor der også kom en familieforøgelse - brugt en stor del af fritiden på at arbejde som tekniker på Horns Rev 2.

»Jeg har arbejdet i alle mine ferier. Det har været hårdt, og jeg har været ved at give op mange gange. Som rektor Torben Dahl fra skolen siger: Det er ikke den sværeste uddannelse, men den hårdeste. Der er så mange fag, man skal sætte sig ind i. Det er den bredeste tekniske lederuddannelse. Men jeg er en kæmper og har også fået stor hjælp fra Ørsted og Allan Due Overbeck. Vi har talt sammen flere gange undervejs, når jeg var ved at smide håndklædet i ringen. Allan har hjulpet mig med at genopbygge selvtilliden, når det ikke var gået så godt,« siger Lars Christensen.

Mere ledelse i nyt job

Som maskinmester vil Lars Christensen gerne arbejde med teknik support.
»Jeg vil fortsat gerne arbejde med grøn energi, men er nu klar til at gå i land og løse nye opgaver. Så vi er i dialog om, hvad Ørsted kan tilbyde af nye opgaver. Det må gerne være opgaver med teknisk support, måske som Technical Site Supervisor, hvor man er med til planlægning, dokumentation, udarbejdelse af arbejdsinstruktioner og teknisk support til de udførende kollegaer på møllerne. Jeg kommer jo med næsten 10 års erfaring fra det praktiske arbejde på møllerne og har den højeste certificering for teknikere på Siemens-møller, så det er et godt udgangspunkt for support- og planlægningsfunktioner,« siger Lars Christensen.

Han er også glad for, at maskinmesteruddannelsen indeholder ledelsesfag.
»Ledelse har tidligere været lidt lukket land for mig, men i kraft af uddannelsen har jeg nu fået bedre indsigt i planlægning og ledelse og synes det kunne være spændende at gå den vej. Ørsted har ikke lovet mig et bestemt job på forhånd, og jeg er ikke forpligtet til at blive i virksomheden, så vi skylder ikke hinanden noget. Men Ørsteds motiv til at hjælpe mig gennem uddannelsen er selvfølgelig, at de ser en større chance for at beholde mig som medarbejder på lidt længere sigt, Jeg vil stadig gerne arbejde med vindmøller, så nu må vi se, hvad der viser sig af muligheder,« siger Lars Christensen.

Ørsted opkvalificerer vindteknikere til maskinmestre
13/11 2018

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher