IoT giver optimeringer og nye produkter

De fleste danske produktionsvirksomheder er dygtige til at indsamle data fra deres produktionsapparat. Men ifølge Claus Klint, direktør for Internet of Things hos IBM, er der et stort uudnyttet potentiale i at analysere data ved brug af kunstig intelligens, og mange virksomheder kan udnytte deres data til at optimere deres produktion endnu mere.

Claus Klint har været direktør for Internet of Things i IBM, siden Watson IoT Business Unit blev dannet i 2015.
På Maskinmestrenes Erhvervskonference Ajour vil han beskrive forskellige projekter, hvor danske virksomheder har gennemført en forretningstransformation som følge af Internet of Things og analyser af big data.

»Der er kæmpe potentiale på dette felt, og maskinmestre er en af de medarbejdergrupper, som ofte sidder lige midt i udviklingen. Derfor er der vigtig viden for dem at hente i hele begrebet,« siger Claus Klint.

Optimering, oplevelser og nye markeder

Internet of Things giver en konkurrencemæssig fordel ved at udnytte data fra alle de sensorer, der er forbundet og leverer data til internettet, og som findes i alt lige fra produktionsmaskiner, køretøjer, bygninger til wearables og mobiltelefoner.

IBM hjælper løbende virksomheder med at indsamle og udnytte disse data til gavn for effektivitet, miljø, innovation med mere.

Blandt samarbejdspartnerne, som Claus Klint vil fortæller om, er Sund & Bælt, ISS og Kone.
»Grundlæggende er der tre grunde til, at virksomheder investerer i Internet of Things, og det er effektivisering, forbedring af kundeoplevelse og håb om at finde nye markeder. I produktionsvirksomheder, hvor mange maskinmestre er ansat, er det ofte effektivisering, der er målet,« fortæller Claus Klint.

En af de virksomheder, som arbejder intensivt med at omdanne big data til optimeringer, er Sund & Bælt, der blandt andet står for vedligehold af Storebæltsbroen.

»Tidligere var det medarbejdere, der inspicerede broens konstruktion og holdt øje med, om betonen begyndte at sprække. Medarbejderne blev firet ned med reb for at gennemgå broens underside og ankerblokke. I dag eksperimenterer vi med at lade droner tage close up-billeder af broen og mappe de mange billeder ind i en simulering, så man kan observere det kæmpe bygningsværk på afstand. Via GPS-koordinater bliver billederne taget på nøjagtigt samme sted, og man kan sammenligne fotos over tid og på den måde forudse, hvornår der skal gennemføres vedligehold,« forklarer Claus Klint.

Best practice inden for bygningsdrift

ISS er et godt eksempel på en virksomhed, som anvender big data til at skabe bedre kundeoplevelser. Danske ISS er en af verdens førende inden for facility management. Virksomheden startede for mange år siden med rengøring og sikkerhed, men i dag tilbyder
ISS blandt andet catering, bygningsdrift, vedligehold og teknisk service.

»For ISS kan man sige, at slutproduktet er, at deres kunder kan gå på arbejde i en bygning, hvor der er styr på alt rengøring, vedligehold, ventilation, varme og så videre. Derfor indsamler de data på mange parametre i deres bygninger for blandt andet at optimere rengøringen, tilbuddene i kantinen og meget mere,« fortæller Claus Klint.

Eksempelvis er der sensorer, der måler, hvilke skriveborde, der bliver brugt, så man altid kan finde en ledig flyverplads, og kantinen måler, hvor mange mennesker, der er i bygningen, så mængden af frokost kan tilpasses. Et bookingsystem måler, om der er mennesker i det mødelokale, der er blevet booket, og hvis der ikke dukker nogen op, slukkes lyset, og lokalet meldes ledigt for en anden medarbejder, som måtte have brug for det.

Nye produkter og mersalg

Den tredje grund til at mange virksomheder indsamler big data, er håbet om at opdage nye markeder.
Her kan man eksempelvis tænke i genanskaffelser. Hvis man kan overvåge, hvor meget et produkt bliver brugt, kan man vurdere, hvornår der bliver behov for en ny model.

»Vi har udarbejdet et spændende projekt med elevatorproducenten Kone. Via data, der indsamles fra deres elevatorer og rulletrapper, kan de forudsige, hvornår der er bliver brug for vedligehold og service. De sender en serviceteknikker ud, inden fejlen opstår, så oppetid og people-flow fungerer optimalt i en bygning. Kone har på baggrund af Internet og Things sikret sig en konkurrencemæssige fordel på deres vedligeholdelsesforretning, som desuden giver et mersalg,« fortæller Claus Klint.

Det er nu

IBM-direktøren ser hele tiden nye muligheder for, hvor Internet of Things og big data kan anvendes, og han er i det hele taget vild med at arbejde med området.

»Det er sjovt at tænke på, at ingen af de nævnte partnerskaber eksisterede for tre år siden. Det er et uudtømmeligt område, og det går stærkt med, at flere og flere virksomheder bruger den nye viden. Derfor er det også nu, danske virksomheder skal få øjnene op for deres muligheder og begynde at udnytte den viden, man kan samle ind. Der er optimeringsmuligheder i stort set alle virksomheder, og big data og Internet og Things kan hjælpe med at belyse dem. Så det er bare med at komme i gang,« opfordrer Claus Klint.

13/11 2018

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher