Maskinmestre investerer i fremtiden

Media

Læs videre

Thisted-virksomheden AKEA er på det globale marked for specialmaskiner. Fra Thy sendes virksomhedens maskiner og produktionslinjer til bearbejdning af metalemner ud til kunder i hele verden: Kina, Rusland, USA og flere europæiske lande. Blandt AKEA’s 34 medarbejdere er to maskinmestre: Rasmus Balle og Kasper Bilstrup, som til daglig varetager hver deres opgaver i virksomheden, men som nu begge er indtrådt i virksomhedens ejerkreds med henblik på at deltage i et generationsskifte, når virksomhedens nuværende ledelse begynder at trappe ned for at gå pension. AKEA har fundet en niche for specialmaskiner og produktionslinjer, som bruges til produktion af metalemner. I en standarddrejebænk kan det tage fem minutter at dreje en komponent, mens det med en løsning fra AKEA måske tager et minut – uden at det går ud over kvaliteten.

»Vores maskiner er specialiserede til helt bestemte metalkomponenter, som skal produceres i høj volumen. Det kan for eksempel være bolte, som skal produceres i meget høje styktal. Vores kunder kan være producenter af bolte og andre metalkomponenter til blandt andet byggeindustri, bilindustri, minedrift og vindmølleproducenter,« fortæller Rasmus Balle.

Øget produktion

Med en løsning fra AKEA kan kundernes produktion typisk mangedobles, samtidig med at produktionsomkostningerne kommer ned.

»Vi skal hjælpe kunderne med at blive endnu mere produktive, effektive og dermed konkurrencedygtige på et globalt marked. Kravene til tilbagebetalingstid, når de investerer i vores maskiner, kan være helt nede på et halvt år,« siger Kasper Bilstrup. 75 procent af produktionen eksporteres, og AKEA har fundet en niche med ganske få konkurrenter.

»Globalt kan man måske finde et par stykker, som laver noget, der ligner vores løsninger, men reelt er der ikke så mange, som laver præcis det, vi gør. For eksempel maskiner til endebearbejdning med gevindrulning. 80 procent af vores ordrer kommer fra tidligere kunder, og det ser vi selvfølgelig som udtryk for, at vores løsninger leverer den ønskede værdi, og at vi derfor har mange tilfredse kunder,« siger Kasper Bilstrup.

Hjem til Thy

De to maskinmestre er opvokset i Thy og bor begge i dag i Sennels fire kilometer fra AKEA i Thisted. Oprindeligt er Rasmus Balle udlært elektriker , og han er siden blevet maskinmester på fjernuddannelsen på Aarhus Maskinmesterskole i 2013. Han har arbejdet på et par andre automationsvirksomheder i Thy, men besluttede sig for AKEA for tre år siden.

»Mit første job som maskinmester var et år hos AKEA, men så prøvede jeg at arbejde på et par andre automationsvirksomheder, før jeg vendte tilbage til AKEA. Jeg synes, AKEA har de mest udfordrende løsninger, og så har jeg en meget afvekslende hverdag. Jeg ville ikke bryde mig om kun at programmere. Nu har jeg et job med ledelse af vores montageafdeling på syv mand, samtidig med at jeg står for elkonstruktion med et par andre medarbejdere og derudover bruger cirka halvdelen af min arbejdstid på programmering. Jeg skal også følge vores produktion til dørs. Det er en hverdag med fuld knald på. Ikke to dage er ens. Det passer mig perfekt,« siger Rasmus Balle, som har titel af Software Engineer og Head of Machine Assembly.

Kasper Bilstrup er først uddannet værktøjsmager og siden maskinmester på Aarhus Maskinmesterskole. Herefter fik han job hos Siemens Wind Power, men da han fik en kæreste hjemme i Thy, blev transportvejen til jobbet lidt for lang. Han rykkede hjem til Thy igen og fik job tættere på – hos B&O i Struer. For to år siden fik han et tip fra Rasmus Balle: Måske var der et interessant job hos AKEA.

»Jeg tog en snak med direktøren. De manglede en projektleder og sælger. Det blev så til en stilling som projektsælger, hvor jeg både er ude hos kunder og sælge løsninger, men også følger projekterne på vej igennem de forskellige led i vores processer fra design til selve produktionen,« siger Kasper Bilstrup, hvis titel er Project Sales Engineer.

Projekter starter hos kunderne Begge maskinmestre har en del rejseaktivitet i deres job.

»Vi prøver at skabe en relation til vores kunder og vil helst begynde nye projekter ved at mødes hos kunderne, så vi kan sætte os ind i deres produktionsforhold og lave en løsning, der passer præcis til dem. Hvis man ønsker at komme ud og se lidt af verden, kan vi derfor også tilbyde de muligheder. Men man rejser ikke konstant, så det tager ikke overhånd,« siger Kasper Bilstrup, som har tre til fem rejsedage hver måned. Efter et salg står AKEA for hele produktionsprocessen – fra start til slut. Nogle komponenter bliver leveret af underleverandører, men AKEA samler selv de færdige løsninger og installerer dem hos kunderne.

»Vi har alle processer i huset. Lige fra salg og design til konstruktion, indkøb, smedeafdeling, hvor vi fremstiller mange stumper, elafdeling med tavlebygning og en montageafdeling, hvor de færdige maskiner bliver samlet og testet, inden de sendes ud til kunderne,« fortæller Kasper Bistrup.

Medejere i et generationsskifte

De to maskinmestre er blevet medejere af AKEA, som derudover har tre ejere: Virksomhedens direktør Jan Kloster Pedersen, salgsdirektør Torsten Dahl foruden en ekstern investor.

»Vi står over for et generationsskifte i løbet af nogle år, og da vi begge har vist interesse for virksomhedens fremtid, er vi blevet spurgt, om vi ville købe en mindre andel af virksomheden, og det har vi begge sagt ja til, fordi vi tror på virksomhedens fremtid,« fortæller Kasper Bilstrup.

»Vi er blevet medejere, fordi vi tror på, at AKEA har en fremtid, hvor vi fortsat kan vækste og udvikle os. Vores løsninger er med til at gøre vores kunder konkurrencedygtige. Vi øger deres produktivitet. Men der er også skrappe krav fra kunderne til tilbagebetalingstid på investeringer, så vi skal hele tiden udvikle vores løsninger. På den måde ligger der masser af udfordringer forude, som vi gerne vil være med til at løse både som maskinmestre og medejere,« siger Rasmus Balle.

Præcis hvordan generationsskifteprocessen kommer til at ske, er ikke besluttet endnu.

»Der er flere forhold, som skal afklares i et generationsskifte. Hvor lang tid skal processen vare? Hvem skal lede virksomheden efterfølgende? Skal det være en af ejerne, eller skal vi ansætte en daglig leder og selv varetage andre opgaver? Vi er selvfølgelig også afhængige af, at banken tror så meget på virksomheden, at den vil låne os penge til at købe større andele af virksomheden. Så det præcise forløb for generationsskiftet er ikke fastlagt endnu,« siger Kasper Bilstrup.

Maskinmestre investerer i fremtiden
26/04 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher