Minister: Lad os hæve ambitionerne

Da Folketinget i juni 2018 indgik en politisk aftale om energi, var det bl.a. med et mål om, at der skal mere vedvarende energiproduktion ind i den dansk energiforsyning. Mandag var energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt dog klar til at allerede nu at hæve ambitionerne på fjernvarmeområdet, da han gav et oplæg på Energikonference Esbjerg 2019.

- I energiaftalen har vi et mål om 90 procent fjernvarme baseret på vedvarende energi i 2030. Lad os hæve ambitionen til 100 procent i 2030 og gerne i god tid inden 2030. Vi er godt i gang med at udfase kul, og så mangler vi kun at udfase den sidste naturgas, lød det fra ministeren.

Han havde i sit indlæg fokus på, at den indgåede energiaftale fra sommeren 2018 var kommet i stand med opbakning fra samtlige partier i Folketinget. Det ser ministeren som en klar fordel for energibranchen som helhed.

- Det betyder, at vi kan undgå siksak, hvis der kommer en ny regering til, konstaterede ministeren, der også nævnte, at partierne i tiden op til de afgørende politiske forhandlinger om energiforliget ”nærmest stod i kø for at være med”.

Aftale med mangler
Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, fik på konferencen mulighed for at kommentere på den energipolitiske aftale, og han roste – som ministeren – at aftalen er underskrevet af samtlige partier i Folketinget.

Men selv om han pegede på en række positive elementer i aftalen – bl.a. de relativt høje ambitioner - nævnte han også, at der er en række mangler i aftalen. Det handler fx om, hvordan samfundet får bragt den stigende mængde strøm fra vind i spil i forhold til energisystemet.

- Svaret på det er, at vi skal bevæge fjernvarmebranchen fra at være forbruger af strøm til at være dem, der sørger for, at integrationen af el – altså ellagring for et intelligent energisystem – fungerer, lød det fra Kim Mortensen, der stillede spørgsmålstegn ved, om politikerne er villige til at give fjernvarmeselskaber de rette vilkår til at komme i mål med netop den udfordring.

Maskinmestre får nøglerolle
Formand for Maskinmestrenes Forening, Jan Rose Andresens, hæftede sig også ved det positive i, at den nu gældende energiaftale har opbakning fra samtlige partier i Folketinget, og han ser på vegne af sine medlemmer positivt på aftalen, dens indhold og dens perspektiver for fremtiden.

- For Maskinmestrenes Forening betyder energiaftalen, at mange maskinmestre indtager nøgleroller i den grønne omstilling, og vi oplever, at stadig flere maskinmestre søger mod job, hvor de kan være med til at yde et bidrag på Danmarks rejse mod en vedvarende og bæredygtig energiforsyning, lød det fra Jan Rose Andresen.

Energikonference Esbjerg 2019 blev afviklet mandag den 29. april hos Aalborg Universitet – Esbjerg. Konferencen er tilrettelagt af Maskinmestrenes Forening, Dansk Fjernvarme og Aalborg Universitet – Esbjerg.

29/04 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher