Social sikring ved arbejde i udlandet

Rejser du meget i udlandet i forbindelse med dit arbejde, risikerer du at miste retten til disse ydelser, hvis ikke du sikrer dig, at du er omfattet af dansk social sikring. Tillige stiller mange udenlandske myndigheder krav om, at du kan dokumentere din ret til dansk social sikring, når du midlertidigt udfører arbejde i pågældende land.

Hvis en virksomhed midlertidigt udsender en medarbejder til at arbejde i udlandet, f.eks. i forbindelse med en udstationering, har begge parter pligt til at søge om retten til social sikring i Danmark.

Virksomheden eller medarbejderen skal tillige søge om medarbejderens ret til social sikring i Danmark, hvis en fast del af arbejdet består af at tage på forretningsrejser til udlandet. Hvis mere end ca. 5% af din arbejdstid foregår i udlandet, anbefaler Maskinmestrenes Forening, at du søger om at være omfattet af dansk social sikring. Hvis ikke du har sikret dig, at du er omfattet af dansk social sikring, når du udfører arbejde i udlandet, kan du risikere at miste retten til sociale ydelser i Danmark, f.eks. retten til dagpenge hvis du bliver arbejdsløs.

Ansøgning om retten til dansk social sikring sker til Udbetaling Danmark via en elektronisk blanket på borger.dk. Har du ikke søgt om retten til social sikring inden arbejdet i udlandet påbegyndes, kan retten dog tildeles med tilbagevirkende kraft.

Ud over at du skal sikre din ret over for de danske myndigheder, kan du, når du udfører arbejde i udlandet, tillige blive pålagt at skulle dokumentere over for de udenlandske myndigheder, at du er omfattet af dansk social sikring. Dette kan du blive bedt om selv ved helt korte forretningsrejser, også når disse er inden for EU/EØS og Schweiz. Du kan blandt andet risikere at blive pålagt en bøde og nægtet adgang til arbejdspladsen, hvis ikke du kan dokumentere, at du har ret til social sikring i Danmark.

Du sikrer dig dokumentation for din ret til social sikring i Danmark ved at søge en ”attest A1”. Attesten bruges i forbindelse med arbejde inden for EU/EØS og Schweiz, og du kan anmode om en sådan attest i forbindelse med din ansøgning om at være omfattet af dansk social sikring til Udbetaling Danmark. Bemærk at det blå sygesikringsbevis ikke er tilstrækkelig dokumentation for din ret til social sikring i Danmark.

Dokumentationskravet kan være forskelligt fra land til land. Det anbefales derfor, at du kontakter Udbetaling Danmark for rådgivning om, hvorvidt du skal kunne dokumentere din ret til social sikring i Danmark i forbindelse med en forretningsrejse til udlandet.

Har du derudover brug for rådgivning om social sikring i udlandet, er du velkommen til at kontakte Maskinmestrenes Forening.

19/08 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher