Stenene holder på varmen

Sten opvarmet til 600 grader celsius kan blive en af løsningerne, når fremtidens vindmøllestrøm skal lagres. Med fluktuerende produktion fra sol- og vindenergi bliver der brug for nye, store lagringsmuligheder, når produktionen er højere end forbruget, og elprisen derfor er lav. Så skal strømmen kunne lagres til senere brug, når der mangler strøm.

Den udfordring har et EUDP-projekt med SEAS-NVE i spidsen nu udviklet en løsning på: Granitsten opvarmes til en temperatur på 600 grader celsius med hjælp af varmeblæsere, som kan drives med overskydende vindmøllestrøm. Når der mangler energi, kan varmen fra stenene udnyttes til strømproduktion med kedler og turbiner og til fjernvarmeproduktion.

»Som et stort elselskab har vi en forpligtelse til at være med i udviklingen af de fremtidige løsninger til en bæredygtig energiforsyning, og der mangler åbenlyst løsninger til at lagre overskydende vindmøllestrøm. Så da Henrik Stiesdal, en af vindkraftpionererne i Danmark, henvendte sig til os med ideen om et stenlager, tog vi udfordringen op og har nu i et EUDP-projekt med flere partnere udviklet en løsning, som vi håber, kan blive afprøvet i kommerciel skala hos et lokalt fjernvarmeselskab,« siger Ludvig Christensen, der er maskinmester hos SEAS-NVE og har været med i udviklingen af den nye energilagring.

Kugleformet design

På DTU Risø er etableret et forsøgsanlæg med den nye lagringsteknologi. Her fungerer seks kubikmeter granitsten i et nedgravet, halvkugleformet betonkar som varmelager. Tre eldrevne varmeblæsere blæser varm luft ned over stenene, og det tager cirka otte timer at varme stenene op til 600 graders celsius.

Når varmen skal udnyttes, sendes kold luft ned i stenlageret og presser den varme luft ud. I midten af stenlageret går et rør op gennem stenene. I røret – som var Ludvig Christensens ide – presses den varme luft op og kan udnyttes i en kedel. Herfra kan dampen udnyttes til enten el- eller varmeproduktion.

I den første prototype blev stenene opvarmet horisontalt, men den idé er nu opgivet til fordel for den nuværende vertikale design, hvor man udnytter fysikkens love og den opadstigende varme luft.

»Når stenene bliver varmet op, udvider de sig. Derfor har vi udviklet et halvkugleformet designet, så stenene ikke presser direkte, men skråt ind på væggen og dermed mindskes trykket,« siger Ludvig Christensen.

Den øvrige proces er næsten trykløs – cirka 0,1 bar – og den højeste temperatur er cirka 640 grader, når luften blæses ned over stenene.

»Varmetabet er meget begrænset. Vi kan stadig hive 600 grader varm luft ud af varmelageret efter seks til syv timer,« fortæller Ludvig Christensen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2019.

20/08 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher