Thyborøn Havn automatiserer el- og vandafregning

Før i tiden var der ikke fuld kontrol over elforbruget på Thyborøn Havn, når fartøjer tappede strøm fra havnens udtag.

»Hvis ikke skibene gav besked om, at de tappede strøm, kunne de slippe afsted med ikke at betale. Og det var der desværre nogen, som gjorde. Det kostede os måske 200.000 til 300.000 kroner om året, men i sagens natur kan vi ikke vide det helt præcist. Den situation var uholdbar og en væsentlig grund til, at vi nu har etableret en ProPower-løsning til at holde styr på kundernes strømforbrug på havnen,« fortæller teknisk chef Christian Vrist, Thyborøn Havn.

ProPower er en systemløsning til intelligent fjernaflæsning af el- og vandforbrug, som omfatter en kundedatabase med el- og vandbrugere, der ligger på en central cloud-server. Alt forbrug af el og vand bliver målt og registreret i det selvbetjente udstyr, som står rundt om på Thyborøn Havn og kommunikerer med cloud-serveren i realtid

Fra ”dataskyen” kan alt forbrug downloades som dokumentation ved fakturering af el- og vandforbrug eller kommunikeres direkte til et økonomisystem.

Den nye ProPower-løsning er leveret af Vikingegaarden A/S, som har leveret lignende løsninger til havnene i Esbjerg, Hvide Sande, Hirtshals, Frederikshavn og Horsens foruden Lindø Industripark.

Registrering i realtid
I alt er der etableret flere end 45 automatiserede standere – såkaldte ProPower ServicePedestals – til at tappe strøm på havnen. Systemet kan bruges af både skibe og håndværkere, der arbejder på havnen.

»For os betyder den nye ProPower-løsning først og fremmest, at vi ikke længere leverer strøm, der ikke bliver betalt for. Så vi har elimineret det tab, vi havde tidligere. Man kan ikke tappe strøm, før man er oprettet som kunde og har bedt systemet åbne for strømmen. Alt bliver registreret i realtid, mens man tapper strømmen, og bliver brugt til fakturering og dokumentation hvis nødvendigt,« siger Christian Vrist.

ProPower-løsningen i Thyborøn Havn betyder også sparede arbejdstimer for de administrative medarbejdere, som ikke længere skal bruge tid på at registrere forbrug, udarbejde fakturaer og få dem sendt til kunderne. På sigt bliver hele processen automatiseret uden menneskelig indblanding.

»Inden udgangen af 2019 regner vi med en fuldautomatiseret proces, fra kunderne registrerer sig, tapper vand og strøm og til de bliver faktureret. På den måde får vi frigjort tid fra medarbejdernes ressourcer, som kan bruges på andre opgaver,« siger Christian Vrist.

For havnen har det været meget vigtigt, at ProPower-systemet skal være nemt at bruge.

»Vi har fået et system, hvor man bruger sin telefon som indgang. Havnen har 24 timers bemandet vagt, så der er altid nogen, som tager telefonen og kan oprette dig som bruger og hjælpe nye kunder i gang med at bruge systemet,« fortæller Christian Vrist.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2019.

02/09 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher