Maskinmester lærer fra sig i Sierra Leone

I februar 2019 rejste 33-årige Klaus Svenstrup Jensen til Sierra Leone efter at være blevet valgt som den næste praktikant for Ingeniører Uden Grænser (IUG) i landet. Tilbage i København er der mange spændende oplevelser og udfordringer, der afrapporteres på og lagres på det personlige plan.

»Min brede uddannelse har hjulpet i min praktik, hvor der har været mange forskellige projekter og opgaver. Jeg har en viden og forståelse for, hvordan tekniske installationer virker sammen, blandt andet pumper, el og elektronik. Det var også en fordel at have haft lidt styrkelære, så jeg kunne gennemskue om det, der var ved at blive bygget, nu også var stabilt,« fortæller Klaus Svenstrup Jensen, der blev færdig som maskinmester fra Maskinmesterskolen København i februar 2018.

»Viden om interkulturel management hjalp mig meget i forhold til, hvordan jeg skulle agere i samspil med vores partnerorganisationer og lokalbefolkningen,« fortæller han.

Udover at bistå med teknisk sparring i projekterne skulle Klaus Svenstrup Jensen nemlig også sikre lokal lagring af den viden, han bragte med sig og lære fra sig til de lokale partnerorganisationer i Kenema- området, som IUG samarbejder med.

Vidensoverførsel på flere niveauer
Videndelingen med de lokale partnerorganisationer sker på forskellige måder – afhængigt af hvad der er tale om – lige fra pumpestyring til et kursus i Excel.

»Jeg lavede udførlige guides med billeder og cirkler, som viste, hvad man skal trykke på i hvilken rækkefølge for at lære og huske funktioner i Excel, men også andre konkrete ting som montering af datamonitoreringsbokse til vandsystemer, brug af GPS og vedligehold af hjemmesider,” siger Klaus Svenstrup Jensen.

Via on-site træning med ham lærte medarbejderne i partnerorganisationen Engineers Without Borders Sierra Leone for eksempel at montere det nye monitoreringssystem til vandtårnene, som IUG implementerer i øjeblikket. Det er vigtigt dels at udvikle den lokale kapacitet, men også at man har en lokal partner, der fungerer som øjne og hænder i tilfælde af fejlsøgning.

»Santos, der er ansat som chauffør/mekaniker, er nysgerrig efter at tilegne sig ny viden og vil gerne lære nyt. Jeg viste og forklarede det én gang, hvor han kiggede på, og så gjorde han det selv næste gang,« fortæller Klaus Svenstrup Jensen.

Men overførsel af strategi og strategisk tankegang er noget andet, som man ikke lærer fra den ene dag til den anden. Her fortæller Klaus Svenstrup Jensen, at han i høj grad skulle have sine argumenter i orden, når mere strategiske overvejelser og analyser skulle faciliteres ind i den lokal partnerorganisation.

»Ved det langsigtede arbejde handler det om, at organisationen selv skal komme frem til den bedste løsning – det hænger ikke ved, hvis man bare giver facit. Nogle gange skal man måske via fire, fem eller seks omveje for, hvordan en bestemt beslutning eller handling nu kan hjælpe på lang sigt,« siger han og tilføjer, at det altid tager tid at ændre vaner.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2019.

02/09 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher