Banedanmark sætter grøn jernbanedrift på skinner

Fremtidens jernbanedrift i Danmark skal også bidrage til den grønne omstilling. Derfor er en omfattende, men langsigtet elektrificering af jernbanenettet i gang, så togdriften på sigt kan foregå med vedvarende energikilder. Flere strækninger er allerede elektrificeret, og i løbet af de kommende år vil størstedelen af det danske jernbanenet blive elektrisk. Flere og flere elektriske lokomotiver vil rulle ud på skinnerne …

To af Banedanmarks maskinmestre er Lars la Cour Nielsen og Steffen Ploug, som begge arbejder i Infrastrukturafdelingen. Begge er involverede i de to store projekter hos Banedanmark: Udover elektrificeringen handler det om et nyt signalsystem – European Rail Traffic Management System (ERMTS).

Lars la Cour Nielsen kommer fra et job som driftsansvarlig på to af Ørsteds jyske kraftværker og har derfra erfaring med højspændingsforsyning. Hos Banedanmark er han driftsansvarlig person over for Sikkerhedsstyrelsen, når det gælder højspænding/kørestrøm.

»Jeg deltager i projekter, hvor der er højspænding involveret og rådgiver organisationen, når det handler om højspændingsteknologi. Desuden er jeg ansvarlig for sikkerheden, når vi har eksterne eller egne folk, der arbejder på vores anlæg. De skal have den nødvendige uddannelse og kompetencer til at arbejde med højspænding og vores kørestrømsanlæg,« fortæller han.

Nye kørestrømsanlæg
Lars la Cour Nielsen bruger cirka halvdelen af sin arbejdstid på at finde de rigtige tekniske løsninger til den igangværende elektrificering af jernbanenettet. Den nye elektrificerede forbindelse fra København til Køge og videre til Ringsted er netop idriftsat, og nu venter nye strækninger i Jylland og på Sjælland.

»Vi skal finde ud af, hvordan de nye kørestrømsanlæg kan passes ind i jernbanens omgivelser. Måske er det nødvendigt at sænke sporene under en bro eller alternativt forhøje broen, hvis det er muligt. Vi har rigtig meget koordinering med blandt andet Energinet, som leverer vores højspændingsforsyning, om at finde de rigtige løsninger,« fortæller Lars la Cour Nielsen.

Jobbet som maskinmester indebærer mange samarbejdsrelationer både internt i Banedanmark, men også med eksterne samarbejdspartnere, leverandører og entreprenører.

»Den ny el-lovgivning har fyldt meget i mine opgaver og gør det stadig. Banedanmark har besluttet at outsource vedligehold af sine anlæg, så der er mange grænseflader til de eksterne entreprenører og installatører, som jeg skal holde styr på og være elteknisk ansvarlig for,« siger Lars la Cour Nielsen.

Nyt signalprogram
Kollegaen Steffen Ploug er systemansvarlig for stærkstrøm, belysning, nødforsyning, pumper, køl- og ventilationsanlæg. Desuden er han driftsansvarlig for brandsikring og Trafiktårn vest i Fredericia. Han bruger meget tid på signalprogrammet, hvor der skal godkendes tegninger og anlæg. Der skal godkendes komponenter, nye UPS-anlæg og nye belysningsløsninger ved skift til LED. Desuden har han ansvar for bygningsdriften af trafiktårnet i Fredericia, som overvåger togdriften i det vestlige Danmark.

»Bygningsdrift med mange forskellige tekniske anlæg er en oplagt opgave for en maskinmester. Til daglig varetager en vicevært de praktiske opgaver, men hvis der er mulighed for det, skruer jeg også på anlæggene. Men ellers handler det meget om, at vi skal sørge for det rigtige samspil mellem køl, ventilation, el og de andre systemer,« siger Steffen Ploug.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2019.

10/09 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher