Hovedstaden skal have blødere vand

Tilkalkning af kaffemaskinen og blandingsbatteriet. Vandspild fra toiletter og dryppende haner. Der er mange ulemper for kunderne, når vandet indeholder meget kalk. Særligt i det østlige Danmark er drikkevandet meget hårdt, men det skal være slut nu. HOFOR har besluttet, at 75 procent af det vand, forsyningsselskabet sender ud til brugerne, skal være blødgjort inden 2025.

»Kalk i vandet er til gene for forbrugerne, men der er også mange miljømæssige gevinster ved blødere vand. Kunderne bruger blandt andet mindre sæbe til rengøring og mindre opvaskemiddel, når vandet er blødt. Der er også et lavere energiforbrug til husholdningsapparater, og så er der en økonomisk gevinst,« siger maskinmester Bo Sværke Bonde, der har ansvaret for blødgøringsanlægget på HOFORs vandværk i Brøndbyvester.

Aldrig før brugt i Danmark
Brøndby Kommune er den første af HOFORs kommuner, der får leveret blødgjort vand. Kommunens beboere får det blødgjorte vand fra Brøndbyvester Vandværk, hvor Bo Sværke Bonde arbejder med en særlig teknologi, ’pelletmetoden’, der aldrig før er brugt i Danmark. Det er en højteknologisk opgave at fjerne kalken fra drikkevandet.

»Vi pumper grundvand op gennem pelletkolonnen, som egentlig bare er en otte meter høj beholder. Dette giver en opadgående vandstrøm i kolonnen. Så tilfører vi desinficerede sandkorn, der bliver holdt svævende af vandet, og dernæst tilsætter vi basen natriumhydroxid. Basen får kalken til at udfælde sig, og den hæfter sig på sandkornene. Når sandkornene har tiltrukket nok kalk og er blevet til ’pellets’, kugler, sluser vi dem ud af kolonnen,« forklarer Bo Sværke Bonde om den fuldautomatiske proces.

Kalkkuglerne bliver opsamlet efter de sluses ud af beholderen. I alt bliver det til ti ton pellets om ugen.

»Og det er bare på Brøndbyvester Vandværk. Senere, når vi folder blødgøringen af drikkevandet ud i hele Hovedstaden, bliver det jo meget mere. Derfor arbejdes der på at finde den mest miljørigtige måde at skille os af med pelletterne, hvor vi samtidig kan tjene lidt penge på det. I Holland bruger de pellets som kalktilskud til høns og til at sprede ud på markerne. Det er jo egentlig bare kalk,« siger maskinmesteren.

Ingen gammel, klog mand
Jobbet som maskinmester hos HOFOR Vand er 27-årige Bo Sværke Bondes første, siden han dimitterede fra Maskinmesterskolen København i januar 2018. HOFOR søgte en maskinmester med el-teknisk baggrund, og med en uddannelse som industrielektriker med sig i bagagen var Bo Sværke Bonde et oplagt bud. Han begyndte på vandværket i Brøndbyvester i foråret 2018. Et hold ingeniører, maskinmestre og drikkevandsspecialister havde sat blødgøringsanlægget i drift og sørget for, at det kørte. Bo Sværke Bonde overtog ansvaret for den daglige drift.

»Det er spændende at arbejde med teknologi, som ikke før har været benyttet i Danmark. I udlandet bruger man det en del, men vi er de første i Danmark, der bruger metoden,« siger han.

Når man er først med noget, kan der dog også være udfordringer i det daglige.

»Der er ikke en gammel, klog mand i firmaet, der ved alt om teknologien i det her, men i dagligdagen finder vi ud af det. Jeg snakker en del med nogle af dem fra indkøringsholdet, og så løser vi det, hvis der er udfordringer. Det er også noget af det spændende ved det – at man skal prøve at regne det ud og selv løse de ting, der måtte opstå,« siger Bo Sværke Bonde.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2019.

30/09 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher