Studerende fandt energibesparelser på vandværk

Maskinmesterstuderende Kasper Retvig Jensen var lige begyndt i sin bachelorpraktik hos TREFOR Vand sidste efterår. Efter han havde brugt et par uger på at besøge forskellige af forsyningsselsskabets vandværker, blev han præsenteret for en interessant problemstilling.

»Jeg kom ud på Follerup Vandværk, hvor de syntes, at filtergangtiden var blevet for kort, og de bad mig om at kigge på det. De kunne godt se, at den var gal, og at der nok var et problem. Det var så spændende, at jeg fortsatte med at arbejde med projektet resten af min praktiktid,« siger Kasper Retvig Jensen.

Den maskinmesterstuderende skrev også bachelorprojekt om emnet i tæt samarbejde med TREFOR Vand. Hans hypotese var, at vandværket kunne øge filtergangtiden med 50 procent ved at nedregulere iltindholdet i vandet. Det holdt stik. Kasper Retvig Jensen fik 12 for sit projekt, da han dimitterede fra Fredericia Maskinmesterskole i januar 2019, og TREFOR Vand overvejer i øjeblikket, om de skal bruge metoden på andre af selskabets vandværker.

Skruede på mange ting
Siden Follerup Vandværk i 2012 skiftede filtermateriale på forfiltrene, var der gradvist blevet kortere og kortere tid mellem returskyllene, en proces der renser filtret for ophobet materiale, hver gang filtret er tilstoppet. Problemet er, at man lukker for vandforsyningen, mens man returskyller. Samtidig er det en energikrævende proces. Kasper Retvig Jensen bed sig fast i udfordringen.

»Da jeg først lagde mig fast på projektet, gik jeg i gang med at samle input. Jeg talte med alle relevante personer hos TREFOR, og jeg fik fat i noget litteratur om emnet. I begyndelsen prøvede jeg flere forskellige løsninger af. Først troede jeg, at problemet havde noget med vand-flowet at gøre. Hver gang jeg kom med et forslag, sagde TREFOR Vand: ”Bare sæt i gang.” Så jeg har været inde at skrue på rigtig mange parametre,« siger Kasper Retvig Jensen.

Under sine forsøg og tests stødte den maskinmesterstuderende på flere udfordringer. Hensynet til kunden og drikkevandsbekendtgørelsen kommer i første række, og det princip kunne vandværket selvfølgelig ikke afvige fra.

»Jeg lavede hele tiden målinger, så vi var sikre på, at drikkevandet levede op til bekendtgørelsen, mens jeg testede. Jeg fik lov til at skrue på mange ting, men jeg havde nogle grænseværdier, jeg skulle holde mig under, så vi var sikre på, at vandet hele tiden var i orden,« siger han.

Elektriker på Grønland
Kasper Retvig Jensen er 33 år og oprindeligt uddannet elektriker. Inden han læste videre til maskinmester, havde han tilbragt nogle år med at arbejde både til vands og til lands som elektriker, blandt andet på Grønland. Gennem noget tid havde han haft et ønske om mere indflydelse på sit arbejde. I det daglige var han løbende i kontakt med maskinmestre, og han syntes deres opgaver virkede interessante.

»Min far var smed, men han læste videre til maskinmester og blev siden maskinchef. Så det løber lidt i familien. Jeg ville også gerne læse videre og en tak op. Jeg ville gerne have mere ansvar og være med hele vejen rundt om opgaverne,« siger Kasper Retvig Jensen.

På 9. semester søgte han praktik hos TREFOR Vand, fordi det er en stor koncern, og fordi han gerne ville prøve sig selv af inden for noget mere kontorpræget arbejde. Han ville gerne være en del af det team, der drifter vandværkerne.

»Jeg har altid rendt rundt og lavet praktiske ting. Jeg ville gerne prøve at sidde på kontor og arbejde, og se om jeg kunne holde det ud. Det er der nogle mennesker, der ikke kan. Samtidig er det ikke kun kontorarbejde at stå for driften af et vandværk. Der skal også føres tilsyn og afprøves teser.«

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2019.

30/09 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher