Lyt til eksperterne i den grønne omstilling

Regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 gør Danmark til verdens mest ambitiøse nation i den globale omstilling til vedvarende energi. Det siger Lars Have Hansen, formand for Maskinmestrenes Forening, i forlængelse af statsminister Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget, hvor hun blandt andet beskrev regeringens vision for et grønnere Danmark. Men maskinmestrenes formand opfordrer til, at politikerne nu inddrager maskinmestre og andre faggrupper med praktiske erfaringer fra energi- og forsyningsbranchen.

»Maskinmestrene bidrager allerede til et renere miljø og grøn omstilling i vores job med energiproduktion, forsyning af vand, varme og el, og i mange andre brancher. Der er brug for nye løsninger i den grønne omstilling, men der er også gevinster at hente ved at optimere på eksisterende teknologier. Det er ikke mindst her, at maskinmestrene kan gøre en forskel,« siger Lars Have Hansen.

Ny klimalov og handlingsplan

En stigende andel af de 14.000 medlemmer af Maskinmestrenes Forening arbejder i det daglige med at løse opgaver i relation til den grønne omstilling: I både energibranchen, industrien, søfart og mange andre brancher er maskinmestrene med og gør en forskel med deres brede tekniske og ledelsesmæssige kompetencer. Maskinmestrene bidrager også med både udvikling og idriftsættelse af bæredygtige løsninger i andre lande, når danske energiløsninger eksporteres. Maskinmestrenes formand afventer nu en konkret klimahandlingsplan, som statsministeren har bebudet klar i 2020.

»Vi ser frem til en ny klimalov inden nytår og derefter en klimahandlingsplan i løbet af næste år. Den plan bliver afgørende for den konkrete indsats, der skal leveres frem mod 2030. Men vi vil meget opfordre til, at det bliver en plan, som bygger på viden fra eksperter og praktikere, som allerede har gjort sig konkrete erfaringer fra forreste linje i den grønne omstilling,« siger Lars Have Hansen.

Nyt samfundsprojekt

Han hilser også med tilfredshed, at regeringen har udpeget kampen mod plastikforurening som et særligt indsatsområde fremover.

»Maskinmestrenes Forening er allerede aktive i bekæmpelsen af plastikforurening, ikke mindst til havs, gennem Ocean Plastic Forum, og derfor er det meget glædeligt, at det nu er blevet en opgave, der bliver prioriteret på højeste politiske niveau,« siger maskinmestrenes formand.

»Statsministeren talte meget om tillid i sin åbningstale, og tillid bliver også et nøgleord i den grønne omstilling, for der skal skabes tillid til de grønne løsninger, så alle tager ejerskab. Der er nu et mål, som et stort flertal af politikere, erhvervsliv og borgere har accepteret. På den måde er den grønne omstilling blevet et nyt stort samfundsprojekt. Opgaven er for stor til, at vi hver især finder på individuelle løsninger. Der er brug for at få realiseret de bedste ideer, og det ligger dybt i maskinmestrenes DNA at finde konkrete, brugbare løsninger også på komplekse problemstillinger, og den holdning bliver der i høj grad brug for, hvis vi skal nå det nye mål for CO2-reduktionen i 2030,« siger Lars Have Hansen.

01/10 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher