De bedste på planeten til grøn omstilling

Læs videre »Vi skal vise resten af verden, hvem der er bedst på planeten til grøn omstilling,« sagde Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på konferencen afholdt af Erhvervslivets Klimaalliance.

På en fuldt booket energipolitisk konference 2. oktober i Industriens Hus – med overskriften ”Dansk klimalov – hvordan når vi i mål?” - mødtes erhvervsliv, politikere og interesseorganisationer og blev præsenteret for Erhvervslivets Klimaalliance, der består af to af landets største brancheorganisationer – Dansk Industri og Dansk Energi. De to organisationer kommer nu med fælles, konkrete forslag til den kommende klimalov, som skal være den overordnede ramme for alle de konkrete handlinger, der til sammen skal sikre, at Danmark opnår en 70 procents CO2-reduktion i 2030. Disse konkrete initiativer vil være at finde i den klimahandlingsplan, som regeringen forventer at fremlægge i foråret 2020.

»Udfordringen bliver at koble fortsat vækst, beskæftigelse, konkurrenceevne og forsyningssikkerhed med realiseringen af en 70 procents reduktion. Hvis vi skaber et fattigere Danmark, er det ikke sandsynligt, at vi kan bevare hverken den folkelige og politiske opbakning. Derfor skal klimapolitikken i centrum fremover, forstået sådan at man altid skal vurdere de klimamæssige konsekvenser, når man tager politiske beslutninger,« sagde Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi ved åbningen af konferencen.

De bedste på planeten

Selv om der nu sættes turbo på den grønne omstilling i Danmark, er realiteten, at de fossile brændsler stadig går deres sejrsgang ude i den store verden, ikke mindst i verdens to folkerigeste nationer – Kina og Indien. 60 procent af Kinas energi produceres stadig på kul. Verdens befolkning vil vokse fra de nuværende 7,7 milliarder til 10-11 milliarder mennesker frem mod 2100. Behovet for energi vil med andre ord vokse med den globale befolkningstilvækst. Imens står Danmark kun for 0,1 procent af den globale CO2-udledning, så hvorfor skal vi gå forrest med meget ambitiøse mål for CO2-reduktioner? Hvis det skal batte, bør det være de store CO2-udledere som Kina, Indien og USA, der går forrest.

På konferencen lød svaret fra Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen:

»Ingen i regeringen siger, at det bliver nemt eller billigt, men vi skal vise resten af verden, hvad vi kan. Vi skal vise, at vi er dem på planeten, der kan mest, når det gælder grøn omstilling. Det vil også give os vækst og konkurrencedygtighed i kraft af nye, grønne energiløsninger. Men der er også en risiko for, at ikke alle de initiativer, vi sætter i søen, kommer til at bidrage til omstillingen. Foreløbig starter vi på finansloven med at fordoble midlerne til forskning fra en til to milliarder kroner,« sagde Dan Jørgensen.

Sektormål for landbrug og transport

Måske er målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030 så ambitiøst, at det ikke kan nås. Dan Jørgensen blev på konferencen spurgt, om der i så fald skal købes CO2-kvoter for på den måde at ”nå i mål”?

»Målet er, at vi skal realisere reduktionerne i Danmark, ikke ved at købe kvoter,« sagde ministeren.

Specifikke klimamål for forskellige sektorer kan blive resultatet af de igangværende politiske forhandlinger. For eksempel kan landbrug og transportsektoren få særlige mål, der skal opfyldes på vejen frem mod 2030 for at sikre, at alle sektorer – også dem uden for kvotesystemet – bidrager til CO2-reduktioner.

»Energisektoren bidrager allerede til omstillingen ved at udvikle ny teknologi og nye løsninger, men vi har store udfordringer med hensyn til landbrug og transport. Når det gælder landbruget, skal vi sikre mindre emissioner helt ned på bedriftsniveau. I transportsektoren bliver det en blanding af virkemidler, heriblandt elektrificering. Vi skal have sektormål, hvis det er den mest rationelle måde at nå 2030-målet,« sagde Dan Jørgensen.

15/10 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher