Flodheste sluger energi

»Med det nye design får vi markant øget kapaciteten i vandbehandlingen med meget mindre energiforbrug. På den måde forventer vi at opnå en kæmpe energibesparelse, når vi ser på hvor mange watt-timer det kræver at rense en kubikmeter vand,« siger Steffen Christiansen, maskinmester i Zoologisk Have København.

Det gamle anlæg har brugt cirka 135 Wh per kubikmeter, men med det nye anlæg forventer man, at strømforbruget falder til 45 Wh per kubikmeter renset vand. Målet er, at investeringerne i den nye vandbehandling er tilbagebetalt på maksimalt 11 år gennem de opnåede besparelser.

Total udskiftning af vandbehandling
Det tidligere vandbehandlingsanlæg var ikke længere tidssvarende hverken kapacitetsmæssigt eller energimæssigt. Desuden var sandfiltrene begyndte at lække. Noget måtte gøres. Beslutningen blev at foretage en total udskiftning af vandbehandlingssystemet under flodhestebassinerne: Hele anlægget i kælderen under flodhestehuset har været pillet fra hinanden, og der er nu etableret et helt nyt system til vandbehandling. Der er kommet nye bånd- og diskfiltre foruden nye sandfiltre og nye UV-lamper. Dermed kan der laves vand i en meget høj kvalitet, som faktisk er renere end normalt drikkevand. Det nye vandbehandlingsanlæg er designet, så det kan rense og behandle 550 kubikmeter vand i timen.

Forventningen er, at det samlede strømforbrug i vandrensningsprocessen bliver reduceret til en tredjedel af hidtidige forbrug. Udover anlæggene til vandrensning er alle pumper udskiftet til nye, mindre energikrævende pumper.

»Før havde vi et eksternt vandforbrug på 400 kubikmeter om ugen, men med de nye anlæg forventer vi et forbrug på kun 70 kubikmeter om ugen, fordi vi kan recirkulere en meget stor del af vandet efter rensningen,« siger Henning Støvlbæk Krog, som ikke er maskinmester, men udover sit speciale, som er vandrensning, varetager en lang række klassiske maskinmesteropgaver i tæt samarbejde med Steffen Christiansen, der har været i Zoo siden 2014, da han begyndte uddannelsen på Maskinmesterskolen København. Sammen med en tredje kollega – en blikkenslager – er de dagligt ansvarlige for den tekniske drift af Zoo’s anlæg.

»Vi har hver vores specialer, men hjælper hinanden og tager hinandens opgaver hvis nødvendigt. Som maskinmester har jeg det el-faglige ansvar for Zoo og løser som regel de el-tekniske opgaver, men vi tager os af alle forefaldende tekniske opgaver,« siger Steffen Christiansen, som i 2017 sluttede sin maskinmesteruddannelse af med et bachelorprojekt om planlægning af vedligehold i Zoo. Herefter blev han ansat som maskinmester i haven.

Mange slags vandbehandling
Rensningen og vandbehandlingen af flodhestenes bassiner begynder med et båndfilter, der foretager en grov rensning, som tager fast materiale ned til to millimeters størrelse. Alle partikler under to millimeter ryger videre til diskfilteret, som filtrerer ned til 15 my (mikrometer).

»Der er lavet et design, så den første del af processen sker med gravitation, som jo er den billigste ”pumpe”, vi har. På den måde får vi vandet ned i kælderen uden at bruge energi,« siger Steffen Christiansen.

Vandet sendes herefter gennem sandfiltre, UV-behandling og til sidst en ultrafiltrering på 0,05 my, så enhver farve i vandet stort set elimineres.

»Den ultrafine filtrering giver et dybdekig gennem vandet, som er vigtigt af hensyn til at kunne se dyrene, når de er under vandet, og det er flodhestene jo meget, så målet er, at vandet altid er klart, og det kræver løbende rensning i hele havens åbningstid,« siger Henning Støvlbæk Krog.

Store energiinvesteringer
Flodhesteanlægget i Søndermarken er et af de anlæg i Zoo, der har brugt mest energi, både strøm, varme og vand. Med de nye anlæg forventer Zoo at nedbringe forbruget af alle tre energiformer betragteligt.

»Vandtemperaturen i flodhesteanlægget skal ligge mellem 18 og 23 grader, og det kræver, at vi bruger noget fjernvarme, men med det nye anlæg er der ikke nær så meget vand, der skal varmes op, og samtidig lukker vi af for udendørsbassinet om vinteren, og det vil skabe en stor varmebesparelse,« siger Steffen Christiansen.

Zoo får finansieret energirenoveringen gennem SustainSolutions, der investerer PKA-midler i grøn omstilling. Investeringen betales tilbage gennem energibesparelsen over 11 år. Når investeringen er betalt tilbage, går den fulde besparelse til ZOO.

Udover fem millioner til vandbehandling i flodhestehuset er der brugt cirka 3,5 millioner kroner på solceller, som årligt forventes at levere 250 MWh til haven – svarende til cirka 10 procent af elforbruget, og yderligere 3,5 millioner kroner er brugt på andre energibesparende investeringer.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 10, 2019.

28/10 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher