Danskere fjerner plast fra verdenshavene

Torsdag den 05. december slår parterne dørene op til et stort arrangement hos Dansk Industri, hvor minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), kommer med et indlæg.

Det danske partnerskab – Ocean Plastic Forum – så for et år siden dagens lys med formålet om at bidrage til at bortskaffe den plast, der allerede er endt i havet og i floderne. Bag Ocean Plastic Forum står nu 50 virksomheder, vidensinstitutioner, brancheorganisationer og NGO’er bl.a. Maskinmestrenes Forening, Plastindustrien, Danske Rederier, Danske Maritime, DAKOFA og Plastic Change.

Den 05. december 2019 inviterer Ocean Plastic Forum til sin ét års konference med bl.a. mulighed for speed-dating i tidsrummet 13.00-17.00 i Industriens Hus.

Formålet er at synliggøre markeds- og samarbejdsmulighederne indenfor havplastmarkedet samt at gøre kontakter tilgængelige mellem potentielle kunder, leverandører og samarbejdspartnere inden for denne voksende industri.

Fra Udenrigsministeriet er der også opbakning til det danske initiativ. Derfor er Rasmus Prehn (S), minister for udviklingssamarbejde, blandt programmets bidragsydere - direkte fra en indonesisk plastaffalds installation i Jakarta:

”Plast i havene er et stigende problem for miljø og mennesker. Eksempelvis viste en undersøgelse i Indonesien synligt plast i 25 procent af fiskene på et stort fødevaremarked. Den udvikling skal vendes. Danske virksomheder er langt fremme med teknologi, der kan bidrage til at løse den miljømæssige udfordring. Det er glædeligt – og det er ekstra glædeligt, at de danske løsninger samtidig har et væsentligt eksportpotentiale.”

Danske virksomheder og løsninger kan gøre en forskel

På arrangementet vil Ocean Plastic Forum bl.a. præsentere en ny markedsanalyse omhandlende forretningsmulighederne på havplastmarkedet. Desuden vil der være mulighed for speeddating-møder med en række af de etablerede aktører indenfor branchen – f.eks. Maersk Supply der opsamler havplast i oceanerne, Plastix der omdanner fiskenet til nye råvarer – eksempelvis designerstole, Ragn-Sells der renser og sorterer den fundne plastik, samt Salling Group som genbruger eller genanvender plast.

Ministeren bliver suppleret af Christina Busk, der er miljøchef i brancheforeningen Plastindustrien:

”Danske plastvirksomheder har allerede høstet vigtig erfaring med at genanvende plast fra havet og dernæst bruge materialet til at fremstille eksempelvis sæbebeholdere. Næste skridt er at få endnu flere virksomheder med på vognen og ikke mindst sørge for, at vores gode løsninger i højere grad bliver eksporteret til de dele af verden, hvor der er store udfordringer med plast i havet. Derfor er speeddating-arrangementet utroligt vigtigt, da der er behov for at skabe stærkere relationer og nye partnerskaber for at kunne indfri det fulde potentiale.”

Også de maritime virksomheder ser muligheder, siger Jenny N. Braat, adm. direktør hos Danske Maritime.

”Virksomhederne i den maritime industri ser et presserende behov for at få verdenshavene befriet for den forurening, vi mennesker er årsag til. Det vedrører også verdenshavenes tilstand, hvor den tværgående indsats gennem Ocean Plastic Forum spiller en vigtig rolle, samt floderne hvor blandt andet medlemsvirksomheden DESMI arbejder med at bremse forureningen på en effektiv facon, før den når frem til havene,” 

Arrangementet næste skridt på vejen Ocean Plastic Forum blev oprettet ved et kickoff arrangement den 04. december sidste år hos Danske Rederier, og det var Maskinmestrenes Forening, som tog initiativ til at samle de mange partnere i et dansk konsortium.

Lars Hansen, formand i Ocean Plastic Forum og formand i Maskinmestrenes Forening, fortæller:

”Vi har et ønske i Ocean Plastic Forum om at forbedre miljøet i verdenshavene og langs kysterne ved at indvinde plasten. Målet er også at anvende den indsamlede plast så højt som muligt i værdikæden til nye produkter, alternativt gennem teknologier, der omdanner plasten til olie igen. Speeddating arrangementet er næste skridt på vejen. Medlemmer hos Maskinmestrenes Forening er ansatte i virksomheder, der dækker hele værdikæden, og som kan løse de udfordringer, der indgår i FN´s 17 verdensmål.”

Se det fulde program for kick off konferencen HER.

Tilmelding sker via dette link (tilmelding senest den 22. november 2019).

Yderligere information: Hidtidige opgaver udført af partnerne bag Ocean Plastic Forum har bl.a. været studier af de globale forretningsmuligheder for havplast industrien, studier af plastaffaldsproblematikker i Indonesien, analyser af indsamlet havplast, udvikling af udstyr til indsamling af mikroplast på vestkysten, indsamling af plast i indiske floder samt fuld-skala opsamling af havplast i Stillehavet.

Læs mere her: http://www.oceanplasticforum.dk/about/.

06/11 2019

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher