Fra underviser i fjernvarme til fjernvarmechef

Egentlig var Martin Alsted Hansen flyttet til Brande for at bo sammen med sin kæreste. Til daglig skulle han stadig passe sit job som underviser på Fredericia Maskinmesterskole.

»Det var lidt lang transport til Fredericia hver dag, så jeg havde undersøgt jobmulighederne i Brande gennem det sidste halve år, inden jeg flyttede, men der var ikke rigtig noget, som fangede min interesse. En måned før jeg flyttede til byen, blev stillingen som driftsleder for Brande Fjernvarme slået op, og den søgte jeg,« fortæller Martin Alsted Hansen, der tiltrådte som driftsleder 1. september 2019.

Oprindelig er han uddannet maskinarbejder, men allerede inden han var færdig med uddannelsen, blev han klar over, at det ikke var den vej, karrieren skulle gå.

»Tanken om eksempelvis at stå på et nathold med ansvar for fem CNC-fræsere var ikke så fristende. Derfor tog jeg på en uddannelsesmesse, hvor jeg mødte to ældre herrer, der stod ved et lidt underligt bord. Det viste sig at være stemplet fra en meget stor motor. Det var det største stempel, jeg nogensinde havde set. En del større end de stempler jeg engang havde skruet ud af min knallert,« siger han videre.

Mødet med de to maskinmestre blev afgørende. Martin Alsted Hansen søgte ind og blev optaget på Fredericia Maskinmesterskole.

»Jeg var slet ikke forberedt på, hvad maskinmesteruddannelsen indeholdt. Jeg troede, den var en slags overbygning på maskinarbejderuddannelsen. Men den indeholdt meget mere. Der var mange fag, jeg overhovedet ikke havde forestillet mig. Det er jo en utrolig bred uddannelse,« siger han.

Til søs til Grønland
Martin Alsted Hansen havde ikke planer om at skulle sejle som maskinmester, men da værnepligten og Søværnet kaldte efter endt uddannelse, kom han alligevel til søs. Turen gik blandt andet til Grønland.

»Jeg er glad for, at jeg prøvede at sejle og samtidig fik en reserveofficersuddannelse. Man fik prøvet sig selv af både teknisk og i lederrollen,« siger han.

Men så snart kontrakten med forsvaret udløb, søgte han tilbage til det civile liv. Først til et job som produktionsleder på en virksomhed, hvor han blev daglig chef for 40-45 kollegaer. Derefter fik han job hos DONG Energy på Horsens Kraftvarmeværk.

»Det var et drømmejob, hvor jeg arbejdede med både ledelse, teknik og økonomi, men jeg blev opsagt i en massefyring sammen med 1.200 kollegaer, da DONG Energy ændrede strategi for sine decentrale kraftvarmeværker og begyndte at satse på vindmøller. Jeg ville gerne være fortsat på et kraftværk, men synes ikke, at jobmulighederne var særlig gode på daværende tidspunkt under finanskrisen, og en kollega foreslog, at jeg i stedet søgte job som underviser. Den tanke havde overhovedet ikke strejfet mig. Men da alternativet var at gå ledig, gik jeg til en jobsamtale og fik job som underviser på Aarhus Maskinmesterskole,« fortæller han videre.

Ni år som underviser
Det blev begyndelsen på næste kapitel i hans karriere: I alt ni år som underviser på maskinmesterskolerne i Aarhus og Fredericia.

»Jeg blev meget glad for skiftet til underviser. Jeg blev faktisk bidt af det og tog en hel del efter- og videreuddannelse. Det har været nogle spændende år, hvor jeg har undervist i en masse forskellige tekniske fag, herunder fjernvarme, men også fået lov at være med til at starte den nye afdeling af Fredericia Maskinmesterskole i Esbjerg og blandt andet prøvet at undervise på Teknologisk diplomuddannelse i vedligehold på Videncenter for Drift og Vedligehold. Selv om vilkårene er blevet strammere i løbet af årene, er jobbet som underviser stadig et relativt frit job, hvor man i vid udstrækning kan tilrettelægge sit arbejde selv. Da jeg fortalte, at jeg havde fået jobbet hos Brande Fjernvarme, sagde kollegaerne: Vi ses om et halvt år. De regnede med, at jeg ville komme til at savne friheden og fleksibiliteten i underviserjobbet,« siger Martin Alsted Hansen.

Men han havde længe overvejet at søge tilbage til den praktiske gerning som maskinmester.

»Når jeg som underviser eksempelvis har læst spændende bachelorprojekter, er det begyndt at krible lidt efter at komme ud i praksis igen. Jeg har faktisk tidligere søgt et lignende job, som jeg fik tilbudt, men sagde nej tak, fordi jeg alligevel ikke var helt klar. Det er hårdt at skifte branche, som jeg har gjort nogle gange. Men da jobbet dukkede op i Brande, var jeg klar,« siger Martin Alsted Hansen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 01, 2020.

02/02 2020

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher