Solgte sin virksomhed og fik mere ansvar

I januar i år kunne maskinmester Ulrich Basse fejre 25 års jubilæum hos kølegrossisten Aircon Teknik. Virksomheden har skiftet navn undervejs, og det har Ulrich Basses rolle også. Han begyndte som medarbejder, siden blev han ejer, og de senere år har han igen været lønmodtager, dog som chef.

»I dag bruger jeg meget tid på analyse, strategi og på at få tallene til at hænge sammen. Jeg er daglig leder med ansvar for driften og budgettet, men jeg er ikke ejer. Jeg er ansat. Og inden vi solgte, havde jeg gjort op med mig selv, at det var jeg sikker på, at jeg ville have det godt med,« siger Ulrich Basse, der bærer titlen Business Manager.

Aircon Teknik er grossist og forhandler af komponenter til kølebranchen. Virksomheden rådgiver fagfolk i branchen om løsninger inden for blandt andet køle- og fryseanlæg, klimaanlæg, varmepumper og ventilation. Virksomheden har 13 ansatte på adressen i det nordlige Aarhus.

En af de store forandringer har været, at det ikke længere er Ulrich Basse og hans tidligere partner, der er personligt ansvarlige for økonomien.

»Som selvstændig løber du en stor risiko, og du har et stort økonomisk ansvar. Nu er det økonomien for forretningen, jeg er ansvarlig for, og det er en stor forskel. Men det er lige så vigtigt for mig i dag, som da det drejede sig om min private økonomi. Jeg ønsker bare at udvikle forretningen, og at vi er gode til det, vi laver,« siger Ulrich Basse.

Fik et kick af kundekontakt
Ulrich Basse er oprindeligt uddannet maskinarbejder, men begyndte på Maskinmesterskolen i Aarhus i 1991. Han blev uddannet i slutningen af 1994 og fik job som salgsingeniør hos kølegrossisten FK Teknik umiddelbart efter. Hans arbejde bestod mest af teknisk rådgivning og salg.

»Jeg var så heldig og dygtig at få en stilling, hvor jeg kunne arbejde med noget, jeg kunne lide. Både kundekontakt og køleteknik. Jeg kunne med det samme mærke, at det med kundekontakten bare var mig. Jeg fik et kick af det, og jeg var god til at skabe den der forbindelse til kunderne. Mange af mine kunder blev også mine venner,« siger maskinmesteren.

Købte FK Teknik med kollega
I 2003 købte Ulrich Basse sig ind i FK Teknik sammen med kollegaen Flemming Stokholm. De købte halvdelen af virksomheden, der dengang havde fem ansatte. I 2008 overtog de hele virksomheden.

»Planen allerede i 2003 var, at vi skulle overtage det hele i løbet af nogle år, så det var et planlagt og langvarigt generationsskifte,« siger Ulrich Basse.

I 2013 var rollerne byttet om, og de to ejere stod pludseligt selv som sælgere af FK Teknik til den store svenske kølekoncern Beijer Ref. Alle fem medarbejdere fulgte med, og i første omgang beholdt FK Teknik også sit navn. De flyttede dog fra lokalerne i Højbjerg til de lokaler, de også har i dag i det nordlige Aarhus, lige ved siden af konkurrenten Aircon Danmark, der specialiserede sig i klima- og ventilationsanlæg og ligeledes var ejet af svenske Beijer Ref.

»Salget var en god løsning for alle parter. Vi fik mulighed for at sælge FK Teknik – ellers skulle jeg sikkert på et tidspunkt have købt Flemming ud, da han er 13 år ældre end mig. Det var en god løsning for alle parter,« siger Ulrich Basse, der blev ansat som salgschef i FK Teknik i forbindelse med salget og samtidig blev en del af koncernledelsen i Beijer Ref DK.

Læs hele artiklen i Ledelse & Uddannelse, efteråret 2020.

21/09 2020

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher