Intet nyt er godt nyt

Maskinmester Peter Hyldgaard har udviklet HDC Analyzer, som foretager simultane målinger, der giver en dynamisk og kontekstbaseret overvågning, så man kun får besked ved bestemte afvigelser.

Intet nyt er godt nyt. Den talemåde har maskinmester Peter Hyldgaard omsat til praksis i form af HDC Analyzer, der er et nyt system til komponent- og driftsovervågning. Udgangspunktet er et forsøg på at lave et overvågningssystem til kraftværker og industrien, som kun lader høre fra sig, hvis der begynder at ske afvigelser fra det udgangspunkt, som systemet kender.

»Selv den dygtigste maskinmester eller driftsansvarlige medarbejder kan ikke overskue alle vigtige data, og de kan heller ikke nødvendigvis vurdere, om det for eksempel er udefrakommende påvirkninger, og ikke komponenten selv, som er skyld i en afvigelse. Vi har med vores HDC Analyzer udviklet et system, som overtager opgaven med at overvåge både dine vigtige anlæg og omgivelserne, og du får kun besked, når der begynder at ske en afgivelse fra udgangspunktet. Hvis du ikke får besked, er det fordi, alt kører som i udgangspunktet. Så snart der begynder at ske afvigelser, der overskrider de grænser, du har sat, får du en besked. På den måde er intet nyt godt nyt, når du bruger HDC Analyzer,« siger Peter Hyldgaard, som til dagligt driver CEDAS, der hjælper virksomheder med automationsløsninger.

Historical Data Conflict Analyzer HDC Analyzer står for Historical Data Conflict Analyzer – og det skal forstås sådan, at systemet altid har et konkret udgangspunkt for sin overvågning. Man begynder altid med at ”optage” en driftssituation – ud fra en række samtidige fysiske og tekniske parametre: Tryk, leje- og rumtemperaturer, torque, vibrationer, strømforbrug, omdrejningshastighed, moment med mere.

Når man simultant med sensorer og mikrofoner har ”optaget” disse data fra sin komponent, overtager HDC Analyzer overvågningen, og så længe man ikke får besked fra systemet, kører alle parametre som i udgangspunktet. Man bestemmer selv, hvor alarmgrænserne skal være.

»Udgangspunktet er ret beset tilfældigt, så man kan diskutere, om man skal kalde det en normaltilstand. Men det er i hvert fald et udgangspunkt, og det er sådan set alt, man behøver, fordi det er afvigelsen og størrelsen på afvigelsen, der er interessant. Uanset hvilken tilstand dit anlæg er i, når du optager udgangspunktet, vil du få besked, når der sker en afvigelse. Det er det afgørende for, at du kan gribe ind i tide,« siger Peter Hyldgaard, der har arbejdet 12 år i automationsbranchen, blandt andet flere år i papirindustrien, hvor han har høstet erfaringer med at kunne forudsige nedbrud på kritiske anlæg.

Efter at have gennemført MMT-uddannelsen på Aalborg Universitet kastede han sig i 2017 ud i livet som selvstændig for at lave sin egen løsning, der ved hjælp af algoritmer og mønstergenkendelse holder øje med anlægs tekniske drift og tilstand. Det blev til HDC Analyzer.

På sporet af forandringer
Systemet eliminerer behovet for, at man skal analysere på enkelte sensorer i lang tid for at finde sine normalværdier. Systemet kræver heller ikke særlig ekspertise.

»Vi har prøvet at lave et system, som eliminerer behovet for eksperter, men som kan anvendes af alle driftsansvarlige. Du skal ikke sidde og forholde dig til slidkarakteristikker på kuglelejer. Det afgørende er ikke, om en værdi er 500 eller 520, og du skal ikke have en ekspert indover til at afgøre, om der skal gøres noget. HDC Analyzer afslører, hvis der dukker en forandring op i dine anlæg i form af sensordata, som begynder at afvige. Hvis lejetemperaturen begynder at stige, skyldes det så problemer i lejet selv eller en stigende omgivelsestemperatur? Det kan være en nyttig information, som systemet kan trænes til at tage med i sin overvågning, så temperaturen får lov at være højere om sommeren, uden du bliver advaret hele tiden,« siger Peter Hyldgaard.

HDC Analyzer kan også operere med både høj- og lavfrekvente vibrationsmålinger og lydoptagelser.

»Selvom du er maskinmester med god hørelse og godt kendskab til dine anlæg, kan du ikke afsløre alle problemer, som er under opsejling. Du har brug for at blive varskoet, hvis noget begynder at afvige, men på den anden side vil du ikke forstyrres mere end højst nødvendigt eller bruge tid på at holde øje med anlæg, der kører normalt. På den måde frigør HDC Analyzer medarbejdernes ressourcer til andre opgaver,« siger Peter Hyldgaard.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2020.

13/10 2020

Herunder kan du læse om de virksomheder, hvor maskinmestre løfter ansvar, drift og bundlinje.

Klik på de enkelte brancher for at se virksomheder, som opererer inden for området.

 • C.C.JENSEN A/S

  C.C.JENSEN A/S er en globalt førende producent og leverandør af CJC® Oliefiltre til markeder

  ...

  C.C.JENSEN A/S

  Global maskinmester på Sydfyn

  Læs om C.C.JENSEN
 • HOFOR A/S

  »Det er fedt, at jeg som nyuddannet nærmest har fået nøglerne til en hel forsyningsgren i

  ...

  HOFOR A/S

  Gør en forskel som maskinmester

  Læs om HOFOR
 • ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Maskinmester Mikael Olsen arbejder med

  ...

  ICS Industrial Cooling Systems A/S

  Skræddersyet industriel køling

  Læs om ICS
 • Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  I Nordens største hydraulikvirksomhed er

  ...

  Hydra-Grene A/S

  Førende inden for hydraulik

  Læs om Hydra-Grene
 • Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Som nyuddannet blev Anders Ulrik

  ...

  Siemens

  Motion Specialist med udfordringer

  Læs om Siemens
 • Ørsted

  23-årige maskinmester Nicolai Lønsgren Andersen skrev under på sin ansættelseskontrakt hos

  ...

  Ørsted

  Verdens mest bæredygtige virksomhed

  Læs om Ørsted
Maskinmestrenes brancher